Wat is journalen en hoe doe je dat? – inclusief voorbeeld

wat is journalen en hoe doe je dat

Journalen is meer dan gewoon gedachten opschrijven. Het is een manier om inzicht te krijgen in jezelf, om patronen te ontdekken, blokkades op te lossen, en om je gedachten en emoties op papier los te laten. Veel mensen beginnen met journalen, omdat het kan helpen om beter inzicht te krijgen in hun gevoelens en gedachten. Daarnaast kan het ook inzicht geven in je diepste verlangens en je zielsmissie. Het kan soms onwennig voelen, vooral als je niet weet waar te beginnen. In deze blog leg ik uit hoe journalen werkt en wat de voordelen zijn. Ik deel ook een voorbeeld van mijn journal en een ervaring van een cliënt die net begonnen is met journalen.

Journalen hoe doe je dat?

Hoe werkt journalen eigenlijk? Journalen draait niet om perfecte, zinnige teksten, maar om het proces. Je kunt beginnen door alles op te schrijven wat er in je opkomt, zonder je pen van het papier te halen. Als je niet weet waarover je moet schrijven, kun je starten met een simpele vraag zoals: “Hoe voel ik me vandaag?” of “Waar heb ik momenteel behoefte aan?” Dit kan helpen om je gedachten en emoties op een ontspannen manier te ordenen.

Een andere manier om journalen toegankelijk te maken, is door met een specifieke vraag te beginnen, zoals “Wat geeft mij vandaag energie?” of “Wat houdt mij tegen om een gelukkig leven te leiden?” Dit soort vragen kunnen inzichten opleveren, omdat je op dieper niveau kijkt.

Waarom is het goed om te journalen?

wat is journalen en hoe doe je dat 2

Journalen heeft veel voordelen. Hieronder lees je 10 voordelen om regelmatig te schrijven in je journal.

1. Met journalen kun je patronen ontdekken die je anders misschien niet zou opmerken

Door terug te lezen, zie je vaak rode draden in je gedachten en gedrag. Zo ontdek je bijvoorbeeld dat de start van je week steeds een bron van spanning is. Nu je weet dat de eerste dag van de week veel stress geeft, kun je intunen op dit gevoel van weerstand dat je hebt tegen de maandagen. Wat voor gevoel dit geeft en dan kun je het gevoel releasen. Vervolgens kun je visualiseren hoe een ideale maandag er voor jou uitziet en dingen aanpassen.

2. Leer over je eigen blokkades, negatieve overtuigingen en diepere verlangens

Stel dat je regelmatig schrijft: “Ik voel me niet goed genoeg.” Dit kan een aanwijzing zijn voor een diepere onzekerheid die jou belemmert. Door te reflecteren op deze terugkerende gedachte, kun je onderzoeken waar deze vandaan komt en welke situaties dit gevoel versterken. Vervolgens kun je hierop intunen door op te schrijven wat je graag anders zou willen voelen, zoals zelfvertrouwen en acceptatie. Daarna kun je een moment visualiseren waarin je je goed genoeg voelt en de overtuiging loslaat.

3. Journalen helpt bij het verwerken van emoties

Als je regelmatig last hebt van stress, kun je dit opschrijven en onderzoeken wat deze stress veroorzaakt. Schrijf bijvoorbeeld op wat je stress geeft en hoe dit fysiek en emotioneel voelt. Door aandacht te geven aan de spanning in je lichaam, geef je jezelf de ruimte om het los te laten. Probeer daarna te visualiseren hoe je zou voelen als deze stress er niet was. Wat zou er veranderen? Op deze manier verwerk je je emoties stap voor stap en breng je meer rust in jezelf. Lees ook meer over hoe emoties een rol spelen in mijn blog over dieper liggende oorzaken van constipatie

4. Met journalen krijg je meer helderheid over wat je echt wilt in het leven

Over Janna Koopman 2

Misschien merk je dat je vaak schrijft over een verlangen om creatief bezig te zijn. Dit kan je richting geven en laten inzien dat creativiteit voor jou belangrijk is. Door hier dieper op in te gaan, ontdek je misschien dat je graag schildert of muziek maakt, en dat je dit vaker in je leven wilt integreren. Visualiseer hoe je dit verlangen praktisch kunt toepassen en noteer de eerste kleine stappen om hier tijd voor vrij te maken. Dit helpt je om je dromen tastbaarder te maken en ernaar toe te werken.

5. Journalen versterkt je zelfbewustzijn

Stel dat een bepaalde situatie je steeds weer raakt, bijvoorbeeld een collega die je vaak tegenspreekt. Door hierover te schrijven, kun je analyseren waarom dit jou zoveel doet. Misschien raakt het aan een gevoel van afwijzing of onzekerheid. Door er verder op in te gaan, leer je jezelf beter kennen en kun je ontdekken welke waarden voor jou belangrijk zijn, zoals respect en erkenning. Vervolgens kun je nadenken over hoe je in zulke situaties anders wilt reageren, zodat je bewuster en vanuit je rustige zelf kunt reageren.

6. Het bevordert je mentale gezondheid

Schrijf je zorgen van je af door ze letterlijk op papier te zetten. Noteer wat je spanning geeft en hoe dit je gemoedstoestand beïnvloedt. Door te schrijven over je klachten en zorgen kun je je gedachten structureren en afstand nemen van piekergedachten. Stel jezelf vervolgens de vraag hoe je anders naar deze situatie kunt kijken. Hierdoor kun je negatieve emoties verzachten en meer innerlijke rust vinden, wat je mentale gezondheid versterkt.

7. Journalen maakt het gemakkelijker om doelen te stellen en te bereiken

wat is journalen en hoe doe je dat 1

Noteer bijvoorbeeld een doel dat je belangrijk vindt, zoals gezonder leven. Schrijf op waarom dit doel belangrijk voor je is en welke kleine stappen je kunt zetten om dit te bereiken, zoals dagelijks water drinken of eerder naar bed gaan. Door je doelen concreet te maken en je voortgang op te schrijven, blijf je gemotiveerd en kun je zien hoe je langzaam vooruitgaat. Je noteert namelijk ook je successen. Dit zorgt ervoor dat je niet alleen doelen stelt, maar ze ook daadwerkelijk kunt behalen.

8. Door regelmatig te schrijven verhoog je je creativiteit

Laat je pen vrij bewegen en schrijf zonder beperkingen. Schrijf bijvoorbeeld een verhaal, brainstorm nieuwe ideeën, of schrijf over een droom die je had. Door vrijuit te schrijven, komen vaak onverwachte inzichten en inspiratie naar boven. Je zult merken dat je creatiever wordt en gemakkelijker nieuwe oplossingen of perspectieven vindt, ook bij dagelijkse uitdagingen. Ben je creatief aangelegd, dan vind je het vast leuk om een moodboard te maken. In mijn blog ‘Moodboard maken betekenis en stappenplan’ lees je hier meer over. 

9. Journalen helpt om meer dankbaarheid te ervaren

journalen dankbaarheid

Schrijf aan het einde van de dag drie dingen op waar je dankbaar voor bent, zoals een fijne wandeling, een warm gesprek, of een kopje koffie. Door je te focussen op deze positieve momenten, versterk je je gevoel van dankbaarheid. Dit helpt je om zelfs op mindere dagen lichtpuntjes te zien en verbetert je stemming op de lange termijn. Je kunt op die momenten je dankbaarheidsdagboekje erbij pakken en je gelijk weer wat beter voelen.

10. Het draagt bij aan persoonlijke groei

Reflecteer op situaties waarin je werd uitgedaagd, bijvoorbeeld een conflict op het werk. Schrijf op wat je ervan hebt geleerd en hoe je hier in de toekomst anders mee om kunt gaan. Door je eigen rol te analyseren en jezelf nieuwe inzichten te geven, groei je als persoon. Je leert patronen doorbreken en staat sterker in je schoenen in vergelijkbare situaties.

Voorbeeld van mijn journal

Hier is een voorbeeld fragment van mijn eigen journal die ik heb geschreven in een periode waarbij ik veel last had van lichamelijke klachten, spanning en onrust:

journalen-voorbeeld

Aan het einde van mijn journal liepen de tranen over mijn wangen en voelde ik tegelijkertijd meer stroming in mijn lichaam. Precies datgene waar ik naar op zoek was!

Wil je mijn hele journal lezen? Laat dan een reactie achter of neem contact op. Dan mail ik de hele journal naar je toe.

Praktische tips om met journalen te beginnen

1. Start klein: Begin met vijf minuten per dag en bouw dit langzaam op. Je hoeft niet meteen 20 minuten of langer te schrijven.

2. Houd de pen op papier: Probeer door te schrijven, ook al lijkt het zinloos wat er uitkomt. Soms komen de beste inzichten pas na een paar minuten.

3. Laat de controle los: Journalen is geen kunstwerk dat beoordeeld hoeft te worden. Het is een proces, en het hoeft niet perfect te zijn.

4. Gebruik een journal boek: Door een speciaal boek of notitieboek voor je gedachten te gebruiken, creëer je een prettige plek om jouw gedachten vast te leggen. Dit kan je ook stimuleren om vaker te journalen. Zelf gebruik ik een digitale versie, mijn Remarkable.

5. Kies een vast moment: Journalen werkt het beste als je het consequent doet. Probeer het bijvoorbeeld elke ochtend of avond, zodat het een gewoonte wordt.

6. Schrijf zonder verwachtingen: Je hoeft niet altijd inzicht te krijgen. Soms is journalen gewoon een manier om gedachten los te laten.

Verder helpt het om er echt een fijn momentje van te maken waar je naar uitkijkt. Je kunt bijvoorbeeld in bed of op de bank gaan zitten of liggen. Maak het lekker knus met een dekentje, een kop van je favoriete thee, een kaarsje en wierook.

hoe werkt journalen

De eerste keer journalen: een cliënt deelt zijn ervaring

Voor veel mensen kan journalen in het begin lastig zijn, en dat was ook het geval voor één van mijn cliënten. Hij vertelde:

“De eerste keer dat ik ging journalen, was ik vrij snel uitgeschreven. Ik wist eigenlijk niet goed wat ik moest opschrijven. Toch wilde ik het een tweede kans geven en ben ik weer gaan zitten om te schrijven. Het was niet veel, maar ik ben van plan om het vaker te proberen. Ik merkte dat ik weerstand voelde, maar ik heb begrepen dat het vooral gaat om de routine en dat ik de lat wat lager kan leggen, bijvoorbeeld door iedere dag vijf of tien minuten te schrijven.”

Deze ervaring laat zien dat het niet altijd vanzelf gaat. Vaak helpt het om de verwachtingen wat bij te stellen en met kleine stapjes te beginnen, zodat journalen minder overweldigend voelt.

Start met journalen en ontdek wat het jou brengt

Of je nu een specifieke vraag hebt of gewoon je gedachten wilt ordenen, journalen is een krachtige manier om dichter bij jezelf te komen. Het kost misschien wat oefening, maar door te blijven schrijven, zul je merken dat er waardevolle inzichten ontstaan. Pak een pen, open je journal-boek en geef het een kans – wie weet wat je onderweg tegenkomt. Mocht je een vraag hebben of wat willen delen naar aanleiding van mijn blog, laat dan een reactie achter.

Wil je meer begeleiding bij het journalen? Ga dan aan de slag met een van mijn transformatietrajecten. Ik help je stap voor stap om meer in contact te komen met jezelf, je blokkades en verlangens te ontdekken, en zo echte transformaties te maken vanuit je hart. Ik nodig je graag uit voor een gratis telefonisch of online kennismakingsgesprek.

Meer blogs over dit thema:

Mijn 5 favorieten tijdschriften over spiritualiteit

Mijn 5 favorieten tijdschriften over spiritualiteit

Mijn 5 favoriete tijdschriften over spiritualiteitWat leuk dat je mijn blog bekijkt over mijn 5 favoriete tijdschriften die gaan over spiritualiteit! Spiritualiteit en persoonlijke ontwikkeling gaan vaak hand in hand. Ze helpen je om dichter bij jezelf te komen, te...

Lees meer
Een moodboard maken – stappenplan

Een moodboard maken – stappenplan

Moodboard maken: betekenis en stappenplanRegelmatig maak ik een moodboard om richting te geven aan mijn leven. Herken je dat bepaalde dingen in je leven niet meer kloppen of goed voelen? De fout die we dan vaak maken, is om vooral in te zoomen op wat we niet willen....

Lees meer
Human design en persoonlijke transformatie

Human design en persoonlijke transformatie

De kracht van Human Design: een gids voor persoonlijke transformatieBij mij ging er een hele wereld voor mij open toen ik Human Design ontdekte. Ik kwam erachter dat ik een projector ben, een energietype die slechts bij 20% van de bevolking voorkomt. Sinds ik mijn...

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *