Visualisatie meditatie bij darmklachten en PDS | prikkelbare darm syndroom
In deze blog lees je meer over het effect van een visualisatie meditatie bij PDS en darmklachten die je kan helpen te bereiken dat je darmklachtenvrij wordt. Als je al jaren last hebt van je darmen, dan voelt het namelijk vaak als onwerkelijk dat het ook anders kan. Aan die rommelende darmen, wisselende ontlasting, opgeblazenheid en niet weten waar je aan toe bent ben je inmiddels aan gewend. Ondanks dat je er dagelijks veel last van hebt, weet je niet beter meer. Dit is de reden waarom veel cliënten die ik zie in eerste instantie niet geloven dat het ook nog anders kan. Er is een heel makkelijke manier om te zorgen dat je dit wel gaat geloven: Visualiseer dat je darmklachtenvrij bent met deze visualisatie meditatie bij darmklachten en PDS.
“Logica brengt je van A naar B; verbeelding brengt je overal.”
Visualisatie, verbeelden van een bepaald moment, is onwijs krachtig. “Sluit je ogen en stel je voor dat je de zee hoort ruisen. Je zit op een handdoek op het strand. Je ruikt de zoute zeelucht en in de verte hoor je meeuwen krijsen.” Je kunt een aantal minuten op dit gefantaseerde strand doorbrengen. Vaak werkt dit erg ontspannend. Ik gebruik deze oefening in mijn praktijk niet per se om te ontspannen, maar dat kan natuurlijk wel.
Visualisatie meditatie
Visualiseren maakt je duidelijk waarom je dit wilt bereiken
Waarschijnlijk heb je een bepaalde vraag. Je wilt bijvoorbeeld minder last hebben van je darmklachten en meer energie krijgen, zodat je vaker af kunt spreken met je vriendinnen, je vaker kunt sporten en weer uit eten kunt gaan. Het kan zijn dat je tegen bepaalde dingen aanloopt. Sommige gewoontes of eetpatronen zijn moeilijker te doorbreken, omdat ze door velen als normaal worden gezien. Het hoort erbij. Misschien eet je af en toe toch een koekje bij de thee of drink je alcohol tijdens een borrel, terwijl je weet dat je hier klachten van krijgt. Visualisatie kan je dan inzicht geven.
Ik gebruik deze visualisatie meditatie bij PDS en darmklachten om meer inzicht te krijgen
Ik gebruik visualisatie als middel om de toekomst in te gaan. Je ziet je zelf over tien jaar; je darmklachten zijn geen probleem meer in je dagelijks leven. Je ziet in deze oefening hoe jouw leven er uit ziet over tien jaar, hoe je je voelt, wat voor activiteiten je doet, waar je woont, wat je eet en drinkt en wat je doet om je in te spannen en te ontspannen. Door deze oefening kun je in een korte tijd snel groeien! Deze oefening werkt ook heel goed als je je droomleven wilt inbeelden, je (grote) doelen wilt behalen, even op een andere plek wilt zijn of om creatieve oplossingen voor iets te vinden.
Visualiseren geeft je meer inzicht
Door middel van visualisatie kom je veel sneller tot een inzicht. Je begrijpt in een korte tijd wat je moet doen om tot je doel te komen. Misschien ben je wel veel vaker vrij of ga je regelmatig op vakantie. Je eet aan tafel, krijgt elke maand een massage, gaat twee keer per week zwemmen en eet biologisch. Je denkt positief, hebt een open houding en doet elke dag dertig minuten een ademhalingsoefening.
Alle inzichten neem je mee naar het heden
Deze beelden, positieve houding, gedachtes en gevoelens kun je dan meenemen naar het heden. Je kunt ze nu al zoveel mogelijk toepassen. Minder werken en vaker op vakantie kan misschien financieel gezien nu nog niet, maar misschien zijn er manieren om dit te realiseren. Het doen van bepaalde activiteiten zoals zwemmen, kun je nu al toepassen. Zo kom je een stuk sneller tot je doel.
Uitleg visualisatieoefening:
Alvorens je gaat beginnen aan de visualisatieoefening, raad ik je aan om de uitleg door te lezen. Je weet dan ongeveer hoe de oefening in zijn werk gaat. Ik heb ook een opname gemaakt die je af kunt spelen. Als je de oefening echt gaat uitvoeren, hoef je dan niet telkens naar de instructies te kijken. Ik geef dan via de opname instructies.
Deze oefening gaat je helpen om een voorstelling te maken van jouw leven over tien jaar. Je darmklachten zijn dan geen probleem meer voor je. Het zal je helpen om inzicht te krijgen in dingen die je doet. Na afloop kan het zinvol zijn om alles op te schrijven. Het begin van de oefening start hetzelfde als de ademhalingsoefening. De reden hiervoor is dat de oefening je helpt ontspannen. Indien je ontspannen bent is de visualisatieoefening makkelijker uit te voeren.
1. Ga op een rustige plek zitten
Misschien in de slaapkamer, in de huiskamer met alle elektronica uit, op een bankje in het bos of in de tuin. Zorg dat je alleen bent en dan je de tv, laptop en radio uit hebt staan en je telefoon op stil. Indien ze aan het werk zijn buiten, kun je het raam even dicht doen.
2. Zorg dat je comfortabel zit
Je kunt in kleermakerszit op de grond gaan zitten, maar misschien vind je het lastig om op deze manier je rug recht te houden. Ik zit zelf graag op een stoel met mijn voeten op de grond. Zo kan ik rechtop zitten en krijgt mijn rug ondersteuning door mijn stoel. Bovendien zorgen je voeten op de grond dat je geaard ben. Je hebt dan nog meer het gevoel dat je in het “hier en nu” bent.
3. Sluit je ogen
Probeer om je ogen ontspannen te sluiten. Controleer nog even of je alle elektronica uitgezet hebt en niet meer afgeleid kan worden door iemand. Je hoeft je ogen niet open te doen. Je hoort het vanzelf als er nog afleiding aanstaat.
4. Laat je handen rusten op je schoot
Je kunt je handen laten rusten op je schoot met je handpalmen naar beneden. Zo creëer je een open houding. Zorg dat je schouders ontspannen zijn terwijl je dit doet.
5. Observeer gedurende minuut je ademhaling
Volg je ademhaling. Stel je voor dat de lucht naar binnen stroomt via je neus en weer naar buiten gaat via je mond. Voel hoe je buik uitzet bij de inademing en weer in gaat als je uitademt. Je hoeft je ademhaling niet ter versnellen of te vertragen. Laat de ademhaling er zijn, zoals hij er is.
6. Visualiseer dat je op een rustgevende plek bent
Stel je voor dat je op een rustgevende plek bent. Een plek waar jij je terug kan trekken. Op deze plek is een aangename temperatuur, je ruikt heerlijke geuren, je ziet prachtige kleuren, je voelt een licht briesje en je hoort rustgevende geluiden. Neem even de tijd om deze plek voor je te zien.
7. Beeld jezelf in, tien jaar later
Jijzelf, tien jaar later, komt jou opzoeken, op deze plek. Je hebt geen last meer van je darmklachten en hebt veel energie. Je kunt weer alles doen wat je wilt. Dit is het moment om vragen te stellen. Hoe ziet je toekomstige zelf er uit? Wat voor kleding draag je? Wat voor persoonlijkheid heb je? Hoe voel je je? Waar woon je? Woon je samen of alleen? Heb je kinderen? Wat voor werk heb je en hoe vaak werk je? Wat doe je in je vrije tijd? Wie zijn je vrienden? Wat doe je? En wat doe je juist niet? Neem even de tijd om deze prachtige toekomst voor je te zien.
8. Open je ogen.
Na enkele minuten zal ik je vragen om je ogen weer open te doen. Blijf dan nog even een minuutje zitten.
9. Schrijf alles op wat je hebt gezien.
Werk je? Wat voor werk doe je? Hoe vaak per week werk je? Woon je samen of alleen? Heb je kinderen? Wat voor hobby’s heb je? Zit je op een sport? Wie zijn je vrienden? En je collega’s? Met wie ga je nog meer om? Hoe zie jij er uit? Wat voor persoonlijkheid heb je? Schrijf het allemaal op en neem deze inzichten mee in het heden. Zo kun je in een kortere tijd je doelen bereiken, omdat je meer inzicht hebt in je persoonlijke situatie.
9. Ga verder met je dag.
Gefeliciteerd. Je hebt de visualisatieoefening gedaan. Je hebt jezelf gezien over tien jaar. Plan alvast een nieuw moment in voor deze oefening. Hoe vaker je hem doet, hoe sneller je voelt hoe het is om te leven zoals jij wilt. Ga daarna verder met je dag.
Doe jij weleens een visualisatiemeditatie om darmklachten te verlichten?
Ik ben erg nieuwsgierig of je regelmatig een meditatie of visualisatiemeditatie gebruikt om verlichting te vinden bij darmklachten. Voor mij persoonlijk is het een waardevolle techniek om meer in contact te komen met mijn lichaam en om mijn toekomstige (gewenste) zelf te ervaren. Op die manier manifesteer ik sneller wat ik wil bereiken en dat op een zachte, liefdevolle manier. Wellicht heb je deze visualisatie meditatie geprobeerd of een andere vorm van meditatie. Het zou geweldig zijn als je een reactie achterlaat om te delen hoe jij de visualisatie meditatie ervaart 🙂
Meer blogs over dit thema:
4 yoga-houdingen bij PDS en darmklachten
4 yoga houdingen bij PDS en darmklachtenBij PDS (prikkelbare darm syndroom) hebt, kun je last hebben van darmklachten als: een opgezette buik, gasvorming, buikkrampen, constipatie, diarree en buikpijn. Misschien voelt het dan ook niet prettig om te gaan sporten. Dan...
Emoties en constipatie – dieper liggende oorzaken
Emoties en constipatie: dieper liggende oorzakenHeb je last van constipatie? Je bent zeker niet de enige want dit komt bij veel mensen met het prikkelbare darm syndroom (PDS) voor. Constipatie wordt ook wel eens verstopping of obstipatie genoemd. Hierbij gaat het om...
Het verband tussen buikpijn, hooggevoeligheid en PDS
Het verband tussen buikpijn, hooggevoeligheid en PDS.Bijna 80% van mijn cliënten die buikpijn en een prikkelbare darm hebben, geven ook aan hooggevoelig te zijn. Ze zijn prikkelbaarder dan andere mensen die niet hooggevoelig zijn en kunnen er ook veel last van hebben....
0 reacties