PDS en angst voor darmklachten – de 5 bekendste

PDS en angst voor darmklachten - de 5 bekendste

Heb jij PDS (prikkelbare darm syndroom) en heb je last angst voor darmklachten? Hier ben je zeker niet de enige in! Er zijn veel mensen met deze chronische darmaandoening die bang zijn om klachten te krijgen, vooral als ze buiten de deur zijn. Misschien durf je zelfs niet met een straal van 200 meter van het toilet af te zijn, omdat je bang bent voor diarree of een PDS-aanval. Of durf je niet op andere plekken dan thuis naar het toilet. In dit artikel lees je meer over PDS en angst en ook wat je er aan kunt doen.

Angst voor een opgezwollen buik bij PDS

Eén van de meest voorkomende klachten bij het prikkelbare darm syndroom is een opgezwollen buik. Als je buik zo erg uitzet dan zit je kleding vaak helemaal niet lekker meer. In zo’n geval voelde ik mij altijd gelijk 10 kg zwaarder en knelde mijn buik door mijn broek. Ik deed er alles aan om die buik te maskeren. Daarom droeg ik wijde truien, broeken en jurken. Misschien heb jij ook liever niet dat anderen je opgezette buik zien en schaam je je hier zelfs voor.

Bang voor winderigheid of rommelende darmen

Je kunt ook bang zijn om last te krijgen van winderigheid; zeker als je winden sterk kunnen ruiken of geluid maken. Misschien ben je ook bang dat er ontlasting meekomt als je hier last van hebt. Heel charming zijn die gassen niet, maar goed om te weten dat iedereen er wel eens eentje laat. Heb je wel heel veel last van gasvorming of rommelende darmen? Je kunt ook de geur maskeren door een geurkaarsje of wierook aan te doen of door altijd een roomspray mee te nemen.

Bang zijn om buikpijn te krijgen bij PDS

Veel van mijn cliënten zijn ook bang om buikpijn te krijgen; vooral als ze buiten de deur zijn. Niets is vervelender als je dag verstoord wordt door buikkrampen, hevige buikpijn of een PDS-aanval.  Je kunt je zo erg teruggetrokken voelen. Misschien blijf je zelfs liever thuis omdat je bang bent om buikpijn te krijgen. De gedachte ‘als ik maar geen buikpijn krijg’, kun je ook krijgen als je bijvoorbeeld brood eet, terwijl je denkt dat je er last van zult krijgen. Het is goed om er wel bij stil te staan dat deze gedachte juist kan zorgen voor buikpijn.

PDS en angst voor diarree op een onverwacht moment

Heb je regelmatig dat je naar de wc moet, terwijl het echt niet uitkomt? Deze angst voor diarree komt ook vaak voor bij PDS! De diarree zelf komt in de meeste gevallen vooral voor in de ochtend. Vaak genoemde momenten zijn: direct na het opstaan of na het ontbijt. Het handigste is om hier rekening mee te houden en meer tijd te nemen in de ochtend. Averechts werkt om direct na het ontbijt de deur uit te rennen. Stel ook je omgeving op de hoogte (bijv. je werk), zodat ze weten wat de reden kan zijn dat je iets later op werk bent. Heb je ’s ochtends vroeg nog geen trek? Je kunt dan ook het ontbijt uitstellen totdat je wel trek hebt.

Niet op andere toiletten durven gaan vanwege schaamte

Wat ik ook vaak hoor is dat mensen met PDS vaak niet bij iemand anders naar de wc willen gaan, zoals op werk of bij een feestje. Dit kan te maken hebben met angst voor wc-geluiden, de geur van de ontlasting en angst om afgewezen te worden door je omgeving. Het is natuurlijk nooit prettig om lang op de wc te moeten zitten, zeker niet bij anderen. Open zijn over je PDS en bijbehorende klachten kan een moeilijke stap zijn, maar uiteindelijk veel opleveren. Op die manier kunnen anderen er voor je zijn als je ze nodig hebt en voel jij je prettiger. Het kan ook zijn dat je het gevoel hebt dat anderen je PDS niet begrijpen. Dit kan heel frustrerend te zijn, maar probeer er wel over te praten. Je maakt je leven een stuk makkelijker als je je darmprobleem bespreekbaar maakt in plaats van geheimzinnig te doen met anderen erbij.

Angst voor darmklachten? Leer spreken over je darmprobleem!

Maak jij je zorgen vanwege je darmklachten of kun jij niet jezelf zijn bij anderen, omdat je je voor je darmklachten schaamt? Dit kan juist de oorzaak zijn van blijvende darmklachten. Door open te durven zijn over je darmprobleem, kom je in verbinding met anderen en ga je je relaxter voelen. Dit zorgt voor minder stress en hierdoor een verlichting in darmklachten. Anderen kunnen je ook helpen als je hier open over durft te zijn. Wil je hier hulp bij? Vraag dan een gratis kennismakingsgesprek aan bij mij!

Meer blogs over dit thema:

Een moodboard maken – stappenplan

Een moodboard maken – stappenplan

Een moodboard maken: betekenis en stappenplanRegelmatig maak ik een moodboard om richting te geven aan mijn leven. Misschien herken je ook wel dat bepaalde dingen in je leven niet meer kloppen of goed voelen. De fout die we dan vaak maken, is om vooral in te zoomen op...

Lees meer
Bodyscan bij darmklachten en PDS

Bodyscan bij darmklachten en PDS

Hoe de bodyscan meditatie kan helpen bij darmklachtenEén van de beste manieren om je darmklachten te verminderen, is door lichaamssignalen beter te leren herkennen, te accepteren en op een gunstige manier te handelen. Dit kan heel goed door dagelijks de bodyscan te...

Lees meer
Human design en persoonlijke transformatie

Human design en persoonlijke transformatie

De kracht van Human Design: een gids voor persoonlijke transformatieBij mij ging er een hele wereld voor mij open toen ik Human Design ontdekte. Ik kwam erachter dat ik een projector ben, een energietype die slechts bij 20% van de bevolking voorkomt. Sinds ik mijn...

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *