PDS en angst voor darmklachten – de 5 bekendste

Heb jij PDS (prikkelbare darm syndroom) en heb je last angst voor darmklachten? Hier ben je zeker niet de enige in! Er zijn veel mensen met deze chronische darmaandoening die bang zijn om klachten te krijgen, vooral als ze buiten de deur zijn. Misschien durf je zelfs niet met een straal van 200 meter van het toilet af te zijn, omdat je bang bent voor diarree of een PDS-aanval. Of durf je niet op andere plekken dan thuis naar het toilet. In dit artikel lees je meer over PDS en angst en ook wat je er aan kunt doen.
Angst voor een opgezwollen buik bij PDS
Eén van de meest voorkomende klachten bij het prikkelbare darm syndroom is een opgezwollen buik. Als je buik zo erg uitzet dan zit je kleding vaak helemaal niet lekker meer. In zo’n geval voelde ik mij altijd gelijk 10 kg zwaarder en knelde mijn buik door mijn broek. Ik deed er alles aan om die buik te maskeren. Daarom droeg ik wijde truien, broeken en jurken. Misschien heb jij ook liever niet dat anderen je opgezette buik zien en schaam je je hier zelfs voor.
Bang voor winderigheid of rommelende darmen
Je kunt ook bang zijn om last te krijgen van winderigheid; zeker als je winden sterk kunnen ruiken of geluid maken. Misschien ben je ook bang dat er ontlasting meekomt als je hier last van hebt. Heel charming zijn die gassen niet, maar goed om te weten dat iedereen er wel eens eentje laat. Heb je wel heel veel last van gasvorming of rommelende darmen? Je kunt ook de geur maskeren door een geurkaarsje of wierook aan te doen of door altijd een roomspray mee te nemen.
Bang zijn om buikpijn te krijgen bij PDS
Veel van mijn cliënten zijn ook bang om buikpijn te krijgen; vooral als ze buiten de deur zijn. Niets is vervelender als je dag verstoord wordt door buikkrampen, hevige buikpijn of een PDS-aanval. Je kunt je zo erg teruggetrokken voelen. Misschien blijf je zelfs liever thuis omdat je bang bent om buikpijn te krijgen. De gedachte ‘als ik maar geen buikpijn krijg’, kun je ook krijgen als je bijvoorbeeld brood eet, terwijl je denkt dat je er last van zult krijgen. Het is goed om er wel bij stil te staan dat deze gedachte juist kan zorgen voor buikpijn.
PDS en angst voor diarree op een onverwacht moment
Heb je regelmatig dat je naar de wc moet, terwijl het echt niet uitkomt? Deze angst voor diarree komt ook vaak voor bij PDS! De diarree zelf komt in de meeste gevallen vooral voor in de ochtend. Vaak genoemde momenten zijn: direct na het opstaan of na het ontbijt. Het handigste is om hier rekening mee te houden en meer tijd te nemen in de ochtend. Averechts werkt om direct na het ontbijt de deur uit te rennen. Stel ook je omgeving op de hoogte (bijv. je werk), zodat ze weten wat de reden kan zijn dat je iets later op werk bent. Heb je ’s ochtends vroeg nog geen trek? Je kunt dan ook het ontbijt uitstellen totdat je wel trek hebt.
Niet op andere toiletten durven gaan vanwege schaamte
Wat ik ook vaak hoor is dat mensen met PDS vaak niet bij iemand anders naar de wc willen gaan, zoals op werk of bij een feestje. Dit kan te maken hebben met angst voor wc-geluiden, de geur van de ontlasting en angst om afgewezen te worden door je omgeving. Het is natuurlijk nooit prettig om lang op de wc te moeten zitten, zeker niet bij anderen. Open zijn over je PDS en bijbehorende klachten kan een moeilijke stap zijn, maar uiteindelijk veel opleveren. Op die manier kunnen anderen er voor je zijn als je ze nodig hebt en voel jij je prettiger. Het kan ook zijn dat je het gevoel hebt dat anderen je PDS niet begrijpen. Dit kan heel frustrerend te zijn, maar probeer er wel over te praten. Je maakt je leven een stuk makkelijker als je je darmprobleem bespreekbaar maakt in plaats van geheimzinnig te doen met anderen erbij.
Misschien heb jij een andere angst bij je PDS of darmklachten. Zoals angst dat je een andere darmziekte hebt of bang voor gasvorming in bed. Laat hieronder weten waar jij angst voor bent.
Dit blogartikel heb ik geschreven voor PDS coaching in de tijd dat ik dit bedrijf runde en overgenomen als blog op deze website.

Wil je graag blogs op je website die gevonden worden door Google?
Ben je diëtist, therapeut of coach en zou je graag meer potentiële klanten willen bereiken? Een goede manier hiervoor is om te gaan bloggen. Je kunt het natuurlijk zelf doen, maar uit ervaring weet ik dat het niet alleen gaat om goed kunnen schrijven. Zonder vindbaarheid van Google (SEO) worden je blogs nog niet gelezen. Ik schrijf graag blogs voor jouw website die gevonden worden op Google. Neem contact met mij op voor meer informatie.

Written by Janna Koopman
Meer blogs over dit thema:

Burn-out in relatie met PDS en long-covid – mijn verhaal
Burn-out in relatie met PDS en long-covid - mijn verhaalBurn-out, darmklachten, long-covid en het nomaden leven - Het verhaal van Janna Koopman In 2021 kreeg ik Long-Covid en dat eindigde in een burn-out samen met darmklachten, zoals ernstige obstipatie, een...

Podcasts voor blije darmen en positieve mindset
10x podcast voor blije darmen en een positieve mindsetAls prikkelbare darmcoach raad ik regelmatig aan om vaker naar een podcast te luisteren om te zorgen voor blije darmen en een positieve mindset. Bij PDS (prikkelbare darm syndroom) is het namelijk belangrijk dat je...

Coronavirus, stress – wat kun je doen bij onrustige darmen?
Coronavirus & stress: wat kun je doen als je onrustige darmen hebt?Het Coronavirus brengt een hoop verwarring om ons heen. Misschien maak je je wel zorgen over de onzekerheid die er nu heerst en ben je bang om besmet te raken met het virus. Of heb je veel stress...
0 reacties