Ontspannen van je darmen na langdurige stress – zo doe je dat

Ontspannen darmen na langdurige stress blog

Heb je last van darmklachten en ervaar je al lange tijd stress? Misschien heb je alles geprobeerd, van diëten en supplementen tot verschillende therapieën, maar blijft de spanning in je lichaam aanhouden. Darmklachten zoals een opgeblazen buik, rommelende darmen, constipatie of diarree kunnen je dagelijkse leven behoorlijk beïnvloeden. Misschien heb je hiernaast ook last van spanning in je kaken, schouders, nek, rug en benen. In mijn vorige blog ‘Chronische stress en darmklachten: van angst naar vertrouwen, kun je hier meer over lezen. In deze blog geef ik je 10 tips om je darmen te ontspannen na langdurige stress, zodat je weer meer stroming in je lichaam kunt ervaren en je energie kunt verhogen.

 

1. Doe alles met aandacht voor meer ontspannen darmen

Ontspannen darmen na langdurige stress - tip mindful

Bij darmklachten is het essentieel om je lichaam en hersenen de ruimte te geven om te ontspannen. Een eenvoudige manier om dit te doen, is door je dagelijkse activiteiten langzamer en met meer aandacht uit te voeren. Neem de tijd om de was op te hangen, te koken of zelfs je ochtendroutine te doorlopen. Gebruik al je zintuigen als je iets doet. Probeer als je kookt alle geuren op te merken en de warmte die uit de pan komt. Doe alles een tikkeltje langzamer dan je gewend bent, zonder haast.

Je zult merken dat deze rust je lichaam helpt om te ontspannen, waardoor je ook minder spanning vasthoudt in je darmen. Door aandacht te schenken aan wat je doet, kom je bovendien meer in het NU, wat helpt om je hoofd rustiger te maken. Doe alsof je alle tijd van de wereld hebt, en je zult merken dat je je minder opgejaagd voelt en meer verbonden raakt met jezelf. Lees ook wat mindfulness mij heeft gebracht voor het verminderen van mijn darmklachten en een meer onstpannen lichaam. 

 

2. Gaap om spanning uit je lichaam te laten verdwijnen

Ontspannen darmen na langdurige stress - tip gapen

Gapen is een natuurlijke manier van je lichaam om spanning los te laten. Wanneer je gaapt, helpt het om je zenuwstelsel te kalmeren en schakelt het je lichaam over naar de parasympathische modus, de ‘rust en herstel’-stand. Dit is de modus waarin je lichaam optimaal kan verteren en herstellen. Door bewust te gapen, geef je je lichaam het signaal dat het veilig is om los te laten. Voel je dus vrij om te gapen, zeker als je spanning in je buik of darmen voelt. Het is een eenvoudig en natuurlijk hulpmiddel om zowel fysiek als mentaal te ontspannen. Vind je het moeilijk om te gapen, probeer dan deze heel eenvoudige oogoefening van Rosenburg. Succes gegarandeerd! 

3. Doe dagelijks yoga nidra voor ontspannen darmen

Wees je bewust van waar spanning in je lichaam zit

Een van de krachtigste manieren om spanning uit je lichaam te laten verdwijnen is door middel van yoga nidra (yoga slaap). Dit  is een diepe ontspanningstechniek waarbij je lichaam in een staat van volledige rust komt terwijl je mind (meestal) alert blijft. Je ligt stil op je rug en wordt door een begeleide meditatie geleid die je door verschillende niveuas van ontspanning brengt. Yoga nidra helpt je zenuwstelsel te kalmeren door je van de fight-flight-modus naar de parasympathische modus te brengen, de staat van ‘rust en herstel’. Dit is enorm belangrijk voor een goede spijsvertering en het herstel van je hele lichaam.

Dagelijks oefenen kan op de lange termijn een positief effect hebben op je fysieke, mentale en emotionele gezondheid. Twee tot drie keer per dag yoga nidra doen (bijvoorbeeld na de lunch en voor het slapen gaan) kan al veel effect hebben. Kies bij voorkeur voor een versie die minimaal 20 minuten duurt, omdat dit vaak nodig is om echt in ontspanning te komen. Zelf gebruik ik al vijf jaar met veel plezier en effect de app Deeprelax. De app biedt naast yoga nidra ook wandelmeditaties, shake-oefeningen en boost talks aan (zie verdere tips).

4. Journal voor meer ontspannen darmen

Ontspannen darmen na langdurige stress - tip journalen

Journalen is het opschrijven van je gedachten, emoties en ervaringen in een schriftje of dagboek. Het kan een manier zijn om te reflecteren op wat er speelt in je leven en om meer inzicht te krijgen in je innerlijke wereld. Door te journalen, kun je je emoties en gedachten op papier zetten in plaats van ze vast te houden in je lichaam. Het proces van opschrijven helpt om zaken te verwerken en los te laten. Veel mensen met darmklachten ervaren dat ze gedachten en emoties vasthouden die ze moeilijk kunnen verwerken. Door te journalen, geef je jezelf de ruimte om deze gevoelens vrij te laten, wat kan leiden tot meer rust in je hoofd en lichaam. Je kunt ook journalen over je nieuwe waarheid en het leven dat je wilt leiden. Dit nodigt je uit om vanuit vertrouwen te leven in plaats van vanuit angst.

5. Shake om spanning in je lichaam los te maken

Shake om spanning in je lichaam los te maken

Shaken is letterlijk het schudden van je lichaam om spanning en stress los te laten. Het is een vorm van lichaamsbeweging waarbij je alle spieren in je lichaam even los schudt, vaak gecombineerd met diepe ademhaling. Het schudden helpt om opgebouwde fysieke spanning los te maken. Door de beweging wordt vastzittende energie vrijgemaakt, wat een kalmerend effect heeft op je zenuwstelsel. Het is een snelle manier om even uit je hoofd te komen en in je lichaam te zakken. Wanneer je veel spanning in je lichaam vasthoudt, zoals bij stress of angst, kan shaken helpen om die fysieke spanning los te laten. Het brengt je terug in het moment en helpt je uit de overactieve ‘aan-stand’ te komen, waardoor je meer ontspanning in je lichaam en spijsvertering kunt ervaren. 

6. Visualiseer je ideale zelf met ontspannen darmen

Ontspannen darmen na langdurige stress - tip visualiseren

Een krachtige manier om spanning los te laten is door het visualiseren van je ideale zelf. Stel je voor dat je de wijze versie van jezelf bent, degene die volledig leeft zoals je zou willen. Deze versie van jezelf geeft je het gevoel waar je naar verlangt, het vertrouwen dat je zoekt. Door deze visualisatie te doen, kun je makkelijker loslaten en simpelweg ZIJN. Het brengt je naar een staat van rust waarin je lichaam en geest volledig kunnen ontspannen. Visualiseer de ontspannen versie van jezelf zonder darmklachten. Wat doet hij / zij wel of juist niet. Dikke kans dat je je niet meer de hele tijd zorgen maakt om van alles en nog wat, maar gewoon doet waarvan jij voelt dat dit het juiste is. Je zorgt goed voor jezelf op alle vlakken zonder er direct wat van terug te verwachten. Doe hier de visualisatie meditatie.

7. Vertrouw op je innerlijke wijsheid

Vertrouw op je innerlijke wijsheid

Ga na wat voor tips er in het verleden al werkte, al was het maar gedeeltelijk. Wat heb je geleerd over voeding, omgaan met stress, een oefening bij darmkrampen en welke beweging voel je je fijn bij? Wat zegt je intuïtie over de oorzaak van je klachten? Vertrouw erop dat je lichaam weet wat het nodig heeft. Trek eventueel een kaartje uit een orakel deck om extra inzicht te krijgen. Stel je innerlijke kind gerust. Het verlangen naar veiligheid en jezelf volledig durven zijn, is de sleutel. Dit zal je helpen je emoties zonder oordeel te uiten en rust te vinden.

8. Geef jezelf een boost talk om zorgen los te laten

de verbinding met jezelf helen dat je lichtje branden mag

Wanneer je merkt dat je je zorgen maakt over je klachten, wat je hebt gegeten, of iets anders, geef jezelf dan een boost talk. Kalmeer jezelf zoals je ook een kind zou geruststellen. Zeg bijvoorbeeld tegen jezelf: “Alles komt goed, je hoeft je nergens zorgen over te maken, geniet maar lekker, schat.” Deze positieve zelfpraat helpt je om uit de spiraal van zorgen en angst te stappen, en brengt je terug naar een staat van rust en vertrouwen. Door regelmatig een boost talk te doen, creëer je een veilige ruimte voor jezelf waarin je spanning kunt loslaten en je darmen tot rust komen.

9. Wees je bewust van waar spanning in je lichaam zit

Emoties en constipatie dieper liggende oorzaken

Het bewust worden van waar je spanning vasthoudt in je lichaam is een krachtige manier om los te laten. Zet bijvoorbeeld elk uur een wekker en doe een korte lichaamsscan. Voel waar je spanning ervaart, zonder oordeel. Zodra je je bewust bent van de spanning, vraag jezelf af wat je nodig hebt om dit los te laten. Misschien helpt het om even te shaken, diep te ademen of simpelweg je houding aan te passen. Deze bewuste momenten helpen je om nieuwe patronen van ontspanning aan te leren, waardoor je lichaam leert om zich automatisch beter te ontspannen.

10. Laat perfectionisme los

Wat doet een transformatie coach

Perfectionisme kan een grote bron van spanning en stress zijn, wat je klachten kan verergeren. Probeer niet alles altijd perfect te willen doen, of dat nu op je werk, in je relaties, of zelfs in je eigen genezingsproces is. Laat de druk los om altijd alles onder controle te hebben. Zeg tegen jezelf: “Het is oké om fouten te maken, ik hoef niet alles perfect te doen.” Door deze gedachte te omarmen, geef je jezelf meer ruimte om te ontspannen en vanuit vertrouwen te handelen. Dit loslaten van perfectionisme vermindert niet alleen stress, maar helpt je ook om vriendelijker voor jezelf te zijn, wat uiteindelijk je welzijn en je darmgezondheid ten goede komt.

Conclusie: ontspannen van je darmen na langdurige stress

Door spanning los te laten, kunnen je darmen eindelijk de rust vinden die ze nodig hebben om te herstellen van langdurige stress. Dit proces gaat niet over een nacht ijs, maar iedere stap die je zet om bewuster te ontspannen, brengt je dichter bij een gezond en energiek leven. Vertrouw erop dat je lichaam weet wat het nodig heeft. Door oude patronen los te laten en te ontspannen, kom je meer in verbinding met jezelf en kunnen je darmen weer herstellen.

Met welke van de bovenstaande tips ga jij mee aan de slag? Laat het weten in een reactie!

Meer blogs over dit thema:

PDS en angst voor darmklachten – de 5 bekendste

PDS en angst voor darmklachten – de 5 bekendste

PDS en angst voor darmklachten - de 5 bekendsteHeb jij PDS (prikkelbare darm syndroom) en heb je last angst voor darmklachten? Hier ben je zeker niet de enige in! Er zijn veel mensen met deze chronische darmaandoening die bang zijn om klachten te krijgen, vooral als...

Lees meer
De relatie tussen depressie en buikpijn

De relatie tussen depressie en buikpijn

De relatie tussen depressie en darmklachtenSteeds vaker verschijnen er berichten over dat veel mensen met depressie ook chronische darmklachten hebben en andersom. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat er een link is tussen die twee. Maar depressie en darmklachten...

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *