Mindfulness bij darmklachten en PDS | prikkelbare darm syndroom

mindfulness bij PDS en darmklachten

Je hoort mensen steeds vaker praten over mindfulness. Eigenlijk is mindfulness een soort training in aandacht. Vroeger vond ik het zweverig. Tegenwoordig doen steeds meer mensen aan mindfulness om meer balans in hun leven te vinden. Je leert met mindfulness in contact te komen met het hier en nu. Je observeert als het ware je eigen denkprocessen en gevoelens. Hierdoor krijg je meer afstand van je gedachten. Je wordt minder meegesleurd door alle gedachten die op een dag langskomen. Daarbij krijg je meer innerlijke rust en komt minder in het drama van je gedachten en gevoelens. Je leert dus beter te voelen en wordt opmerkzaam voor wat er in jou speelt. In deze blog ‘Mindfulness en PDS’ lees je mijn ervaring met mindfulness. Daarbij vertel ik ook hoe het kan helpen om je leven met het prikkelbare darm syndroom (PDS) makkelijker te maken.

De aanleiding van mijn start met mindfulness bij PDS en darmklachten

In het jaar 2016 heb ik de 8-weekse Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) gevolgd en mijn leven is sindsdien compleet veranderd. Ik heb sindsdien geaccepteerd dat mijn leven met PDS levenslang is en dat het niet meer zo wordt als vroeger. Mijn lichaam kan het gewoon niet meer aan om een fulltime-studie te volgen, tegelijkertijd drie dagen in de week te werken, drie keer per week te sporten, wekelijks muziekles te nemen, dagelijks te oefenen met harp spelen, tientallen afspraken per week te hebben met vrienden, familie en vriendje, grote hoeveelheden eten en drinken tot me te nemen en slechts vijf uur per nacht te slapen. Als ik verder wil, dan moet ik mijn prikkelbare darmklachten leren accepteren en luisteren naar mijn lichaam.

Mindfulness heeft me geholpen om te accepteren dat het niet meer zoals vroeger hoeft nu ik PDS heb

Ik besefte dit nadat mijn mindfulness-coach het volgende aan me vroeg tijdens een mindfulness ochtend: “Moet je nog steeds zo actief van jezelf zijn als vroeger?” Ik besefte me toen dat ik niet meer zo’n gehaast leven hoefde te hebben. Het is ook prima om minder activiteiten in te plannen en echt te genieten van die momenten. Door meer met aandacht aanwezig te zijn en volop je zintuigen te gebruiken, kun je hier ook veel meer van genieten. Doordat ik nu meer ontspannen in het leven sta, heb ik bijna nooit darmklachten meer. Dat is pas genieten! FOMO, the fear of missing out, heb ik sindsdien achter mij gelaten. Ik besefte mij dat meer dingen doen op een dag niet per sé betekent dat je meer geniet van het leven. Je kunt beter kiezen was je het leukste vindt om te doen en daarvoor gaan.

Door mijn PDS te accepteren, heb ik een leven die nu bij mij past

Juist door mijn PDS te accepteren, kreeg ik een opening om mijn leven in te richten op een manier die ‘nu’ bij me past. Ik vind het nog steeds belangrijk om waardevol werk te doen, te studeren, te sporten, muziek te maken, lekker te eten en af te spreken met vrienden en familie. Deze dingen doe ik daarom nog steeds. Ik houd er nu alleen ook rekening mee dat af en toe niks doen en voldoende slaap ook nodig is om weer vol energie verder te kunnen. Zo slaap ik minimaal acht uur per nacht, probeer ik op vaste tijden naar bed te gaan en doe ik ‘s middags een liggende meditatie om op te laden en te ontprikkelen. Voldoende rust nemen en ontstressen is zo belangrijk als je een prikkelbare darm hebt!

Mindfulness bij PDS helpt om minder last te krijgen van voeding die je eet

Door middel van mindfulness-oefeningen, leer je om beter naar je lichaam luisteren. Hierdoor kun je op een passende manier handelen. Stel dat je bijvoorbeeld een warme maaltijd aan het eten bent. Je eet op een vlot tempo en bent ondertussen met iemand in gesprek. Je hersenen hebben een signaaltje gegeven dat je vol zit na drie vierde van je bord. Doordat je snel at en de aandacht niet had bij de maaltijd, eet je gewoon door totdat je bord leeg is. Tien minuten na het eten krijg je steken in je buik, een opgeblazen buik, gasvorming en darmkrampen. Misschien moet je na het eten zelfs naar het toilet rennen.

Probeer eens om mindful te eten met deze tips

Stel dat je bewuster aan het eten was op een rustig tempo. Je kauwt je voeding goed fijn met je tanden en kiezen, voordat je het doorslikt. Je eet op een ontspannen manier aan tafel met een achtergrondmuziekje. Doordat je rustig en bewust eet, krijg je vanzelf een signaal dat je genoeg hebt gegeten. Je stopt dan met eten. Je kans op darmklachten is zo veel kleiner. Ik raad je ook aan om niet te drinken bij de maaltijd. Goed kauwen, niet overeten en drinken los van de maaltijd, zijn tips die helpen bij veel van mijn cliënten in de praktijk. Probeer het ook eens!

Hoe ik beter voel welke triggers ik niet moet nemen door mindfulness

Een paar jaar geleden was ik samen met mijn vriend op vakantie in Engeland. Ik kreeg al een signaal van mijn lichaam dat ik de Engelse thee niet moest gaan drinken, voordat ik het geproefd had. Na het ruiken van de thee werd ik alvast gewaarschuwd. Ik besloot daarom om mijn eigen thee te nemen. Dit bespaarde me veel klachten. Bij bepaalde voedingsmiddelen heb ik het vaak al na één hapje dat ik merk dat ik het niet verder moet eten. Soms voel ik de onprettige zweer al aan in een restaurant en bestel ik daar geen eten. Zo gaaf wat voor positief effect mindfulness kan hebben op je leven. Je gaat bewuster leven en ontspant vaker, waardoor je darmen zich ook meer ontspannen. Hierdoor nemen je darmklachten af.

Dankzij mindfulness maak ik nieuwe eigen keuzes en durf ik veel meer te eten

Mindfulness heeft  me niet alleen geleerd om mijn PDS te accepteren, maar ook om dingen te doen die bij me passen. Ik ging alles wat ik tot nu toe allemaal gedaan heb herzien. Ik durfde weer nieuwe eigen keuzes te maken en nieuwe dingen te eten. Mijn leven is hierdoor nooit saai en ik kan bijna alles (in een bepaalde hoeveelheid) weer eten. Een groot deel van de groep peulvruchten, melkproducten, granen, noten, zaden, groenten en fruit kan ik gewoon weer tegen. Zo nu en dan een glaasje alcohol of een snack gaat ook prima als ik voldoende rust neem. Het liefst plan ik een dag per week niks in, zodat ik dan kan bepalen waar ik behoefte aan heb. Nu ik meer de tijd en aandacht voor de activiteiten die ik doe, geniet ik er ook meer van.

Mindfulness-oefeningen helpen je om om je lichaam beter aan te voelen. Door dagelijks minimaal vijf minuten (aanbevolen 20-30 minuten) te besteden aan een ademhalingsoefening of bodyscan, kun je na enkele weken al veel verschil merken.

Ik ben benieuwd wat je van mijn artikel Mindfulness bij PDS vond. Heb je een vraag of wil je iets delen over Mindfulness bij PDS, plaats dan onderaan je reactie!

Meer blogs over dit thema:

Het verband tussen buikpijn, hooggevoeligheid en PDS

Het verband tussen buikpijn, hooggevoeligheid en PDS

Het verband tussen buikpijn, hooggevoeligheid en PDS.Bijna 80% van mijn cliënten die buikpijn en een prikkelbare darm hebben, geven ook aan hooggevoelig te zijn. Ze zijn prikkelbaarder dan andere mensen die niet hooggevoelig zijn en kunnen er ook veel last van hebben....

Lees meer
Emoties en constipatie – dieper liggende oorzaken

Emoties en constipatie – dieper liggende oorzaken

Emoties en constipatie: dieper liggende oorzakenHeb je last van constipatie? Je bent zeker niet de enige want dit komt bij veel mensen met het prikkelbare darm syndroom (PDS) voor. Constipatie wordt ook wel eens verstopping of obstipatie genoemd. Hierbij gaat het om...

Lees meer
Visualisatie meditatie bij darmklachten en PDS

Visualisatie meditatie bij darmklachten en PDS

Visualisatie meditatie bij darmklachten en PDS | prikkelbare darm syndroomIn deze blog lees je meer over het effect van een visualisatie meditatie bij PDS en darmklachten die je kan helpen te bereiken dat je darmklachtenvrij wordt. Als je al jaren last hebt van je...

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *