HSP en darmklachten: hoe Susan hiermee leerde omgaan

HSP-en-darmklachten-PDS

Susan (61) is HSP (highly sensitive person) en worstelde al een tijd met darmklachten. Ze had vooral last van buikpijn en diarree en vanwege haar hooggevoeligheid, kon dit door stress erger worden. Eerst was ze sceptisch over het programma ‘je darmen de baas’ en wilde ze het nog even aanzien. Op een gegeven moment werden haar darmklachten zo erg, dat ze contact met mij opnam. Je leest hier haar verhaal over HSP & darmklachten. Ze deelt hoe ze ermee om leerde gaan.

Googelen over PDS, HSP en darmklachten

Ik voelde me onzeker over mijn darmen die zo onrustig waren. Ik had constant last van diarree en kon maar niet plaatsen waardoor dit kwam. Ik at ook nog maar heel eenzijdig, omdat ik steeds dacht dat het alleen maar daar aan lag. Ik raakte ook gestrest en onzekerder. Ik ben toen gaan Googelen, wat ik beter niet had kunnen doen. Allemaal enge ziektes. Dus mijn angst werd steeds groter. Totdat ik op Facebook Janna tegenkwam. Zij hield een webinar over onrustige darmen en PDS. Ik had er nog nooit van gehoord en was ook best sceptisch. Ik dacht: “Het kan wel zo zijn, maar daar hoor ik volgens mij niet bij.” Ik erkende het niet, maar ik bleef Janna wel zijdelings volgen. Totdat het echt niet meer ging. De maat was vol. Ik ben toen gaan lezen over Janna op haar website en heb toen gelijk met een afspraak gemaakt.

Open zijn over HSP en darmklachten met Janna

Ons eerste gesprek voelde al gelijk heel goed aan. Janna was heel open in haar ervaring en in het omgaan met PDS. Janna is zelf ook lotgenoot en dat schept al heel gauw een band. Ik mocht mijn verhaal doen. Bij mij was het net weer iets anders dan bij anderen, omdat ik in de rolstoel zit. Ik heb een complete lage dwarslaesie, waardoor ik niet bewegen kan. Bewegen is juist voor de darmen heel belangrijk. Ook ben ik een HSP er. Highly Sensitive Person. Ik ben zeer hoog sensitief, waardoor ik heel snel uit mijn balans raak. Dit heeft ook weer heel veel invloed op mijn darmen die daardoor ook weer snel uit balans raken. Kortom een complex geval.

Ik kreeg vat op mijn darmen en kreeg meer zelfvertrouwen

Maar Janna haalde dat complexe gevoel weg, omdat zij hele duidelijke aanwijzigingen gaf waar we samen naar gingen kijken. Ze kwam met een programma ‘je darmen de baas’ met het 5 stappenplan. Hier ging ik mij verdiepen. We bespraken mijn ervaringen en belevingen hierbij . Zo kreeg ik langzaam steeds meer zicht op wat er zich precies afspeelde met mij en met mijn darmen. Ik voelde me steeds rustiger worden. Wat ik eerst zag als een enorme opdracht, werd voor mij meer een uitdaging. Ik werd nieuwsgieriger. Ik ging er meer over lezen. Mijn vragen werden duidelijker. Kortom ik kreeg steeds meer zelfvertrouwen. De darmen waren eerst mij de baas, maar dat veranderde. Ik kreeg vat op mijn darmen.

De paniek is weg en ik durf nu veel meer te eten sinds ik leerde luisteren naar mijn lichaam

De paniek is weg. Ik durf nu ook veel meer te eten. Gevarieerder. Ik luister nu ook veel beter naar mijn lichaam. En als het weer even mis gaat, dan weet ik nu zelf te handelen om weer balans te krijgen in mijn darmen. Het is ook mijn hele zijn om rust te creëren in mijn darmen. De stress is een belangrijke negatieve eigenschap waar ik ook aan ben gaan werken. De angst is nu zo goed als weg. Ook als ik ergens naar toe ga, weet ik me goed voor te bereiden, zodat ik ook elders kan genieten van een etentje. Ja, ik heb er echt heel veel aan gehad om het traject in te gaan met Janna. Ik accepteer het nu ook veel beter, hetgeen me ook weer rustiger maakt.

Dit blogartikel heb ik geschreven voor PDS coaching in de tijd dat ik dit bedrijf runde en overgenomen als blog op deze website.

Logo PDS coaching

Wil je graag blogs op je website die gevonden worden door Google?

Ben je diëtist, therapeut of coach en zou je graag meer potentiële klanten willen bereiken? Een goede manier hiervoor is om te gaan bloggen. Je kunt het natuurlijk zelf doen, maar uit ervaring weet ik dat het niet alleen gaat om goed kunnen schrijven. Zonder vindbaarheid van Google (SEO) worden je blogs nog niet gelezen. Ik schrijf graag blogs voor jouw website die gevonden worden op Google. Neem contact met mij op voor meer informatie.

Written by Janna Koopman

Ik schrijf als auteur artikelen over voeding, darmgezondheid, spiritualiteit en ondernemerschap in de zorg en als businesscoach. Je kunt mij vragen voor een artikel in een tijdschrift, online artikel, blog of hoofdstuk in een boek. Daarnaast werk ik als virtual assistant (VA) en help ik je graag binnen je bedrijf met administratieve taken.

Meer blogs over dit thema:

Visualisatie meditatie bij darmklachten en PDS

Visualisatie meditatie bij darmklachten en PDS

Visualisatie meditatie bij darmklachten en PDS | prikkelbare darm syndroomIn deze blog lees je meer over het effect van een visualisatie meditatie bij PDS en darmklachten die je kan helpen te bereiken dat je darmklachtenvrij wordt. Als je al jaren last hebt van je...

Lees meer
Bodyscan bij darmklachten en PDS

Bodyscan bij darmklachten en PDS

Hoe de bodyscan meditatie kan helpen bij darmklachtenEén van de beste manieren om je darmklachten te verminderen, is door lichaamssignalen beter te leren herkennen, te accepteren en op een gunstige manier te handelen. Dit kan heel goed door dagelijks de bodyscan te...

Lees meer
Mindfulness bij PDS en darmklachten

Mindfulness bij PDS en darmklachten

Mindfulness bij darmklachten en PDS | prikkelbare darm syndroomJe hoort mensen steeds vaker praten over mindfulness. Eigenlijk is mindfulness een soort training in aandacht. Vroeger vond ik het zweverig. Tegenwoordig doen steeds meer mensen aan mindfulness om meer...

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *