Het verband tussen buikpijn, hooggevoeligheid en PDS.

Bijna 80% van mijn cliënten die buikpijn en een prikkelbare darm hebben, geven ook aan hooggevoelig te zijn. Ze zijn prikkelbaarder dan andere mensen die niet hooggevoelig zijn en kunnen er ook veel last van hebben. Misschien heb je zelf ook opgemerkt dat er behalve voeding ook andere oorzaken zijn van het ontstaan van je darmklachten. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld veel meer buikpijn hebt als je moe bent. Herken je dit? Misschien ben je ook wel hooggevoelig! In dit artikel lees je wat het verband is tussen hooggevoeligheid en PDS en daarnaast geeft HSP-coach Jolanda Hoogkamer ook tips wat je er tegen kunt doen. Verderop kun je het interview die ik met Jolanda heb opgenomen over buikpijn, hooggevoeligheid en PDS beluisteren.
Hoe weet je of je hooggevoelig bent?
Als je hooggevoelig bent dan neem je veel meer informatie op vanuit je omgeving door je zintuigen. Daarnaast wordt er minder informatie gefilterd door je hersenen; je bent je meer bewust van stemmingen, energie, aanrakingen en geuren. Je ervaart meer en verwerkt alles op een intenser niveau dan iemand die niet hooggevoelig is. Daarnaast ben je je veel sneller bewust van kleine subtiele veranderingen in je omgeving en je lichaam. Je kunt misschien wel aanvoelen dat je ziek wordt en bent je sneller bewust van krampjes en pijnen in je lichaam. Vrouwen kunnen ook eerder last hebben van hormoonwisselingen. Hooggevoeligheid is een kracht, maar het kan bij het begin een uitdaging zijn. Je kunt je hooggevoeligheid als talent gebruiken als je weet hoe je hiermee om moet gaan.
Wat is het verband tussen hooggevoeligheid en buikpijn?
Hooggevoeligheid en buikpijn gaat vaak samen. Bij een hooggevoeligheid reageer je sneller op allerlei prikkels dan mensen die niet hooggevoelig zijn. Bij prikkels kun je denken aan prikkels van buitenaf, zoals bepaalde voedingsmiddelen, fel licht, hard geluid, temperatuur, geuren, smaken en energieën van anderen. Maar ook prikkels van binnenuit kun je intenser ervaren, zoals lichamelijke pijnen, gedachtes en emoties. Doordat je heftiger reageert op allerlei prikkels en je lichamelijke pijnen subtieler kunt ervaren, kun je ook eerder last hebben van buikpijn en darmklachten. Allerlei prikkels om je heen komen veel harder binnen en daardoor ben je vatbaarder voor buikpijn als je een hooggevoeligheid hebt. Het komt vaak voor dat je buikpijn krijgt na een opeenstapeling van verschillende prikkels bij elkaar.
Wat kun je doen bij steken in de maag?
Steken in de maag komen regelmatig voor bij hooggevoelige mensen, doordat zij vaak teveel openstaan naar de buitenwereld. Deze steken in de buik kun je verzachten door kruidenthee te nemen, zoals gemberthee, verse muntthee of kamillethee. Verder kun je een kruik nemen of een diepe buikademhaling doen. Je kunt ook voorkomen dat je steken in je buik krijgt door minder open te staan naar de buitenwereld. Jolanda Hoogkamer: “Alles is energie; je bent je lichaam, gedachtes en je gevoelens. Je straalt energie uit; je energieveld. Als je heel erg open staat dan vloei je samen in energie met je omgeving. Je bent niet begrensd waardoor je gaat meebewegen met je omgeving. Onderaan deze blog vind je een oefening waarin je leert om je wat meer af te sluiten; je te beschermen door je energie bewuster neer te zetten.”
Welk advies geef jij bij oververmoeidheid?
Oververmoeidheid kan veel oorzaken hebben. Probeer daarom om eerst de oorzaak op te sporen en fysieke klachten uit te sluiten. Veel voorkomende fysieke oorzaken zijn: een vitamine B12- of vitamine D tekort of een verminderde opname van voedingsstoffen door een voedsel intolerantie. Oververmoeidheid komt ook vaak voor bij mensen die hooggevoelig zijn, omdat ze teveel open staan naar hun omgeving en veel prikkels binnen krijgen. Vaak ga je de hele dag maar door zonder dat je even de tijd neemt om te ontspannen en bij te komen van alle drukte. Al die prikkels bij elkaar kunnen uiteindelijk zorgen voor energieklachten of huilbuien. Door te mediteren kun je weer energie krijgen, bijvoorbeeld door te gronden en aarde-energie te gebruiken. Kijk voor jezelf wat jij nodig hebt om je weer op te laden.
Tips om je buikpijn en energieklachten te verminderen
Wil je meer weten over de verbanden tussen hooggevoeligheid, buikpijn en PDS? Luister dan naar het onderstaande interview met Jolanda Hoogkamer. In het interview hoor je hoe je met hooggevoeligheid en/of met het prikkelbaar darm syndroom om kunt gaan en hoe jij van je klacht je kracht kunt maken.
Interview over buikpijn en hooggevoeligheid
In het interview hebben Jolanda en ik het over een aantal dingen die je gratis kan bekijken en doen:
- Wil jij weten of en in hoeverre jij hooggevoelig bent? Doe dan de HSP-test!
- Ga naar de PDS-test en kom er achter of je het Prikkelbare Darm Syndroom hebt.
- Beluister de meditatie om jezelf te beschermen.
- Wil jij gelijk je buikpijn verminderen? Download dan het e-book met 7 heerlijke prikkelbare darm bestendige recepten.
Heb je een vraag naar aanleiding van het artikel over hooggevoeligheid, buikpijn en PDS? Of wil je meer van ons weten? Laat het weten hieronder in de comments. Jolanda en ik helpen je graag!
Dit blogartikel heb ik geschreven voor PDS coaching in de tijd dat ik dit bedrijf runde en overgenomen als blog op deze website.

Wil je graag blogs op je website die gevonden worden door Google?
Ben je diëtist, therapeut of coach en zou je graag meer potentiële klanten willen bereiken? Een goede manier hiervoor is om te gaan bloggen. Je kunt het natuurlijk zelf doen, maar uit ervaring weet ik dat het niet alleen gaat om goed kunnen schrijven. Zonder vindbaarheid van Google (SEO) worden je blogs nog niet gelezen. Ik schrijf graag blogs voor jouw website die gevonden worden op Google. Neem contact met mij op voor meer informatie.

Written by Janna Koopman
Meer blogs over dit thema:

Visualisatie meditatie bij darmklachten en PDS
Visualisatie meditatie bij darmklachten en PDS | prikkelbare darm syndroomIn deze blog lees je meer over het effect van een visualisatie meditatie bij PDS en darmklachten die je kan helpen te bereiken dat je darmklachtenvrij wordt. Als je al jaren last hebt van je...

Bodyscan bij darmklachten en PDS
Hoe de bodyscan meditatie kan helpen bij darmklachtenEén van de beste manieren om je darmklachten te verminderen, is door lichaamssignalen beter te leren herkennen, te accepteren en op een gunstige manier te handelen. Dit kan heel goed door dagelijks de bodyscan te...

Mindfulness bij PDS en darmklachten
Mindfulness bij darmklachten en PDS | prikkelbare darm syndroomJe hoort mensen steeds vaker praten over mindfulness. Eigenlijk is mindfulness een soort training in aandacht. Vroeger vond ik het zweverig. Tegenwoordig doen steeds meer mensen aan mindfulness om meer...
0 reacties