Emoties en constipatie: dieper liggende oorzaken

Emoties en constipatie dieper liggende oorzaken

Heb je last van constipatie? Je bent zeker niet de enige want dit komt bij veel mensen met het prikkelbare darm syndroom (PDS) voor. Constipatie wordt ook wel eens verstopping of obstipatie genoemd. Hierbij gaat het om ontlasting dat er moeilijk uit komt. Dit kan samengaan met een opgeblazen buik, opboeren, misselijkheid, loze aandrang, gasvorming, slijm of bloed bij het vegen. Sommige mensen hebben hier langdurig last van, maar het kan ook in periodes voorkomen. Je weet misschien wel dat bepaalde voeding en vezels kunnen helpen bij constipatie. Maar wist je dat ook je emoties van invloed kunnen zijn op je constipatie? Het vasthouden van emoties en stress kan er namelijk letterlijk voor zorgen dat je ontlasting vasthoudt. In deze blog lees je hier meer over en wat je er aan kunt doen.

Emoties en constipatie

Constipatie kan een verband hebben met je emoties. Zo kan angst een rol spelen, bijvoorbeeld angst om het verleden los te laten. Misschien houd je juist vast aan ergernissen of problemen. Je blijft dan maar malen over iets wat in het verleden is gebeurd. Het zijn niet de emoties zelf die voor constipatie zorgen maar het onderdrukken ervan. Misschien mag je van jezelf niet moe voelen en probeer je alsmaar door te gaan of mocht je je boosheid of verdriet thuis nooit uiten. Wil je altijd aardig gevonden worden en durf je je mening niet te geven? Dan onderdruk je emoties door please-gedrag. We zien vaak buikklachten vanwege een relatie die niet lekkere loopt of hoge werkdruk. Wellicht ben je iemand die alles maar wil beheersen of onder controle wilt houden. Overmatig controleren zorgt er echter voor dat je verder van jezelf verwijderd raakt en je juist vatbaarder bent voor constipatie.

 

Emoties en constipatie: zorgen maken en piekeren

We merken dat veel cliënten alsmaar in hun hoofd zitten met hun darmklachten. Zo was er een mevrouw die continu in haar hoofd zat met wat ze allemaal niet kon eten. Uit eten of bij anderen eten deed ze niet graag, omdat ze zich zorgen maakte voor ‘’verkeerde’’ voeding dat bij haar voor verstopping zou leiden. Bij haar was het belangrijk om het gedachtenpatroon te doorbreken. Hierbij kreeg ze de opdracht om stil te staan bij de dingen die wel goed gaan en deze op te schrijven. Door deze succesmomenten te herhalen kreeg ze meer vertrouwen in haar eigen lichaam. Juist door je de hele tijd zorgen te maken over je buik, vergroot je de kans dat je hier ook last van krijgt. Waar je je focus op legt wordt namelijk vergroot. Herken je dat je veel loopt te piekeren over je darmen? Doe dan eens een meditatie!

 

Emoties en constipatie: angsten

Veel van onze cliënten hebben angsten gerelateerd aan darmklachten. Bijvoorbeeld angst om vezelrijke voeding uit te proberen, omdat je die voor constipatie kunnen zorgen. Angst voor het krijgen van een ongelukje, omdat er geen toilet is als je de deur uitgaat. Of angst om klachten te krijgen als je bijvoorbeeld een gezellig etentje hebt gepland. Maar ook andere angsten zoals angst voor afwijzing of dat anderen je niet leuk vinden. Als je alsmaar deze gedachtes hebt, zorgt het ervoor dat de angst behouden blijft en dat de angst ook realiteit wordt. Dus dat je inderdaad naar de wc moet en dat je inderdaad last krijgt van je darmen tijdens het etentje. Door je angstgedachtes om te zetten in positieve gedachtes of affirmaties, zorg je ervoor dat jezelf positief programmeert.

 

Emoties en constipatie: boosheid en frustratie

Mag jij je wel boos voelen of heb je geleerd dat die emotie er niet hoort te zijn? Boosheid en frustratie kan juist een hoop in beweging brengen. Als iets in je leven niet is zoals je wilt dan kan boosheid voelen juist de kracht geven om er wat aan te doen. Onderdruk je het of doe je er niks mee, dan kan het gaan vastzitten in je buik met constipatie tot gevolg. Een cliënt vertelde dat er als kind thuis nooit dingen werden uitgesproken als er iets aan de hand was. Ze had geleerd om haar boosheid of frustraties op te kroppen, wat leidde tot lichamelijk klachten waaronder constipatie. Hierdoor moest zij leren om dingen uit te spreken als ze ergens mee zat wat zij niet gewend was. Dit kan bij het begin erg moeilijk zijn als je dit normaal niet doet, maar het is wel dé oplossing.

 

Verdriet en verstopping

Verdriet door verlies vanwege overlijden of een relatie dat uitgaat kan een enorme impact hebben op je leven én je darmen. Zo had een cliënt meerdere keren een buikpijnaanval gekregen vanwege liefdesverdriet. Huilen en emotioneel zijn kan dus een behoorlijke impact hebben op je darmklachten. Merk je dat je niet verdrietig mag zijn van anderen in je omgeving of dat je je niet veilig voelt om je verdriet te uiten bij anderen? Dit kan ervoor zorgen dat je je erg alleen voelt en deze emotie gaat negeren. Terwijl het wel heel belangrijk is om het verdriet te uiten. Als je deze onverwerkte emotie wegstopt, dan onderdruk je het alleen maar. Zorg dat je de emotie kan uiten bij iemand die je vertrouwd. Want als je deze emoties vasthoudt kan dit namelijk ook zorgen voor het vasthouden van de ontlasting.

 

Depressie en constipatie

Constipatie komt veel voor bij mensen met een depressie. Dit komt doordat zij een tekort hebben aan serotonine dat leidt dat ze moeilijk naar de wc kunnen. Vaak hebben deze mensen ook een slaaptekort. Slecht slapen vermoeilijkt tevens de stoelgang. Daarnaast wordt voor de behandeling van depressies door huisartsen regelmatig antidepressiva voorgeschreven, terwijl antidepressiva constipatie als bijwerking heeft. Al met al leiden deze factoren tot een moeizame ontlasting. Veel mensen met depressies hebben baat bij mindfulness. Het is goed om naast mindfulness ook onder behandeling te zijn van een psycholoog. Cognitieve gedragstherapie is een bekende hulpmiddel dat wordt ingezet om met depressies om te gaan en je leert hoe je anders kan denken en doen. Lees hoe prikkelbare darmcoach Janna door middel van mindfulness heeft leren omgaan met haar PDS en nu veel meer durft te eten zonder klachten te krijgen.

 

Nog meer tips bij constipatie door emoties

Misschien heb je laxeermiddelen, vezels of een dieet geprobeerd en heeft dit de constipatie even opgelost. Blijf je echter kampen met onverwerkte emoties en stress dan zal de constipatie gewoon voort blijven bestaan. Het is dan goed om te achterhalen waardoor de constipatie is ontstaan. Soms is het nodig om je leven onder de loep te nemen en dit kan erg confronterend zijn. Want zodra je de oorzaak van je klachten weet, moet je actie ondernemen op diepgaand niveau om het op te lossen. Stel jezelf de vraag: Heb je regelmatig last van stress, angsten, negatieve gedachtes of onverwerkte emoties? Sinds wanneer heb je hier last van? Misschien is dit ontstaan sinds een scheiding, burn-out of traumatische ervaring. Een psycholoog of psychotherapeut kan je helpen hoe je hiermee om kunt gaan en hoe je bepaalde zaken los kunt laten. Wij bieden hier ook hulp bij tijdens het traject.

 

Heb jij vragen over deze blog over emoties en constipatie? Laat dan hieronder een reactie achter!

Dit blogartikel heb ik geschreven voor PDS coaching in de tijd dat ik dit bedrijf runde en overgenomen als blog op deze website. 

Logo PDS coaching

Wil je graag blogs op je website die gevonden worden door Google?

Ben je diëtist, therapeut of coach en zou je graag meer potentiële klanten willen bereiken? Een goede manier hiervoor is om te gaan bloggen. Je kunt het natuurlijk zelf doen, maar uit ervaring weet ik dat het niet alleen gaat om goed kunnen schrijven. Zonder vindbaarheid van Google (SEO) worden je blogs nog niet gelezen. Ik schrijf graag blogs voor jouw website die gevonden worden op Google. Neem contact met mij op voor meer informatie.

Written by Janna Koopman

Ik schrijf als auteur artikelen over voeding, darmgezondheid, spiritualiteit en ondernemerschap in de zorg en als businesscoach. Je kunt mij vragen voor een artikel in een tijdschrift, online artikel, blog of hoofdstuk in een boek. Daarnaast werk ik als virtual assistant (VA) en help ik je graag binnen je bedrijf met administratieve taken.

Meer blogs over dit thema:

Visualisatie meditatie bij darmklachten en PDS

Visualisatie meditatie bij darmklachten en PDS

Visualisatie meditatie bij darmklachten en PDS | prikkelbare darm syndroomIn deze blog lees je meer over het effect van een visualisatie meditatie bij PDS en darmklachten die je kan helpen te bereiken dat je darmklachtenvrij wordt. Als je al jaren last hebt van je...

Lees meer
Bodyscan bij darmklachten en PDS

Bodyscan bij darmklachten en PDS

Hoe de bodyscan meditatie kan helpen bij darmklachtenEén van de beste manieren om je darmklachten te verminderen, is door lichaamssignalen beter te leren herkennen, te accepteren en op een gunstige manier te handelen. Dit kan heel goed door dagelijks de bodyscan te...

Lees meer
Mindfulness bij PDS en darmklachten

Mindfulness bij PDS en darmklachten

Mindfulness bij darmklachten en PDS | prikkelbare darm syndroomJe hoort mensen steeds vaker praten over mindfulness. Eigenlijk is mindfulness een soort training in aandacht. Vroeger vond ik het zweverig. Tegenwoordig doen steeds meer mensen aan mindfulness om meer...

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *