Een moodboard maken: betekenis en stappenplan

Visionboard-doelen-halen-PDS-coaching-Janna-Koopman-visionboard

Regelmatig maak ik een moodboard om richting te geven aan mijn leven. Misschien herken je ook wel dat bepaalde dingen in je leven niet meer kloppen of goed voelen. De fout die we dan vaak maken, is om vooral in te zoomen op wat we niet willen. Door een moodboard te maken, focus je op wat jij wel wilt in je leven, zodat je hier gericht naartoe kan werken. Wat is een moodboard, wat kun je ermee en hoe maak je er een? Hieronder laat ik zien hoe jij zelf ook een visionboard of moodboard kunt maken dat jou gaat helpen om je doelen te behalen.

Moodboard betekenis en doelen

Een moodboard is een visuele weergave van je dromen en doelen. Het is een krachtig hulpmiddel om je gedachten, gevoelens en doelen te ordenen en te visualiseren. Door een moodboard te maken, kun je je toekomst visualiseren en hier concreet naartoe werken. Dit kan variëren van persoonlijke doelen zoals gezondheid en welzijn, tot professionele doelen zoals carrière-ambities. Een moodboard kan je ook helpen om rust te vinden en je gevoelens te ordenen.

Waarom werkt een moodboard?

Een moodboard werkt doordat het je brein helpt om te visualiseren wat je wilt bereiken. Je brein maakt namelijk geen onderscheid tussen wat echt is en wat niet. Denk maar aan de spannende horrorfilm die je kijkt op tv; je weet dat het niet echt is, maar toch kun je er bang van worden. Op dezelfde manier kan je brein getraind worden om aan te trekken wat je wilt door regelmatig te kijken naar afbeeldingen van je gewenste doelen. Het voelt dan namelijk voor je brein alsof je het al bereikt hebt en gaat hierdoor eerder aantrekken wat je wilt.

Voor vrouwen met energie- en darmklachten

Voor vrouwen die energieklachten en/of darmklachten ervaren, en het moeilijk vinden om bij zichzelf te blijven en grenzen aan te geven, kan een moodboard een geweldige tool zijn. Door een moodboard te maken, kun je op een creatieve manier aan je gezondheid werken en manifesteren wat jij wilt bereiken, wat dit ook mag zijn. Je kunt je focussen op je gezondheid, energie en welzijn door specifieke afbeeldingen en teksten te kiezen die deze aspecten representeren.

Stappenplan voor het maken van een moodboard

Stap 1: bedenk en voel wat je wilt veranderen

Het kan zijn dat er iets in je leven is wat niet meer goed voelt. Misschien is het werk dat je hebt niet meer zo leuk en wil je weer met plezier naar je job gaan. Wellicht wil je je relatie wat meer laten opbloeien of aan je gezondheid werken. Wat je doel ook is, maak het visueel door het maken van een moodboard. Zet een rustig meditatie muziekje op en ga een kwartier mediteren om te voelen wat er niet klopt in je leven. Je kunt ook deze bodyscan doen om in contact te komen met je lichaam of deze visualisatie oefening doen. Denk na over je dromen en hoe je deze visueel kunt maken op een moodboard.

Stap 2: schrijf je doelen op

Het handigste is om al je doelen op te schrijven. Probeer om deze positief te formuleren, zodat je er echt een gevoel bij kan krijgen. Dus niet ‘minder snoepen’, maar ‘gezond en bewust eten’. En niet ‘geen buikpijn meer willen hebben’ of ‘geen lage energie meer hebben, maar ‘een rustige buik hebben en weer lekker kunnen eten’ en ‘volop energie hebben om leuke dingen te doen’. Dit helpt je om inspirerende plaatjes te zoeken die passen bij wat je wilt aantrekken. Dit kan variëren van persoonlijke doelen zoals gezondheid en welzijn, tot professionele doelen zoals carrière-ambities.

Stap 3: verzamel inspirerende afbeeldingen

Nu wordt het tijd om op zoek te gaan naar inspirerende plaatjes van je doel. Dit kunnen afbeeldingen zijn uit tijdschriften zoals Happinez, Flow, of reis- en foodmagazines. Je kunt ook online zoeken naar moodboard inspiratie op Google of Pinterest. Denk aan moodboard foto’s die jouw doelen en dromen weerspiegelen. Zoek naar afbeeldingen die je gevoelens en dromen visualiseren, zoals moodboard ideeën voor je huiskamer, gezondheid, vakantie, of toekomst. Verzamel ook plaatjes die passen bij jouw moodboard over jezelf of een moodboard voor je woning.

Stap 4: koop een groot gekleurd vel en maak je moodboard

Bij hobbywinkels kun je meestal een groot gekleurd stuk karton kopen. Kies een kleur die past bij de energie die je wilt aantrekken. Bijvoorbeeld, paars voor inspiratie of groen voor rust en vitaliteit. Knip je verzamelde afbeeldingen uit en plak ze op het karton. Vergeet niet om een foto van jezelf toe te voegen en hang je moodboard op een plek waar je vaak naar kijkt. Je kunt je moodboard op papier maken of digitaal, afhankelijk van wat je prettiger vindt. Denk ook aan moodboard tips en voorbeelden voor extra inspiratie.

Voorbeelden van mijn moodboards

Visionboard-doelen-behalen-PDS-coaching-Janna-Koopman
moodboard-op-site-zetten-bij-blog-over-visionboard

Mijn hoofddoelen van de afgelopen drie jaar waren:

  • Mijn conditie verbeteren door om de dag te wandelen of sporten.
  • Een ontspannen lichaam creëren door dagelijks yoga te doen of te mediteren.
  • Al reizende werken als digital nomad in oppashuizen.
  • Schrijven over gezondheid, darmgezondheid, spiritualiteit en ondernemen.
  • Ondernemers ondersteunen tekstschrijver en virtual assistent.
  • Deelnemen aan spirituele workshops met mijn harp, gitaar en mantra’s.
  • Een goede balans tussen werk en vrije tijd.

Inmiddels heb ik de bovenstaande doelen behaald en maak ik weer een nieuwe over mijn aanstaande emigratie naar Spanje en de workshops die ik wil geven. Een moodboard kan ook specifiek gericht zijn op een bepaald thema, zoals een moodboard over jezelf, voor je toekomst of voor je woning. Elk moodboard geeft je een visuele weergave van wat je wilt bereiken en helpt je om je dromen en doelen te realiseren. Het kan ook gaan over specifieke onderwerpen zoals je werk, vakantie, yoga, of gezondheid.

Doe mee aan mijn online workshop moodboard maken

Wil je leren hoe je een moodboard kunt maken dat je helpt om je dromen en doelen te visualiseren? Doe dan mee aan mijn online workshop. Tijdens dit moodboard event krijg je stap-voor-stap begeleiding en praktische tips om je eigen moodboard te creëren. Bekijk de pagina over de workshop en zie wanneer het eerstvolgende (online) event is. Meld je aan en begin met het realiseren van je doelen! Ik houd je op de hoogte wanneer het eerstvolgende event is. 

Heb jij al een moodboard gemaakt of wil je hiermee aan de slag gaan? Laat het dan hieronder weten of je vragen of opmerkingen hebt. Ik vind het namelijk leuk om je te inspireren!

Meer blogs over dit thema:

Bodyscan bij darmklachten en PDS

Bodyscan bij darmklachten en PDS

Hoe de bodyscan meditatie kan helpen bij darmklachtenEén van de beste manieren om je darmklachten te verminderen, is door lichaamssignalen beter te leren herkennen, te accepteren en op een gunstige manier te handelen. Dit kan heel goed door dagelijks de bodyscan te...

Lees meer
Het verband tussen buikpijn, hooggevoeligheid en PDS

Het verband tussen buikpijn, hooggevoeligheid en PDS

Het verband tussen buikpijn, hooggevoeligheid en PDS.Bijna 80% van mijn cliënten die buikpijn en een prikkelbare darm hebben, geven ook aan hooggevoelig te zijn. Ze zijn prikkelbaarder dan andere mensen die niet hooggevoelig zijn en kunnen er ook veel last van hebben....

Lees meer
Emoties en constipatie – dieper liggende oorzaken

Emoties en constipatie – dieper liggende oorzaken

Emoties en constipatie: dieper liggende oorzakenHeb je last van constipatie? Je bent zeker niet de enige want dit komt bij veel mensen met het prikkelbare darm syndroom (PDS) voor. Constipatie wordt ook wel eens verstopping of obstipatie genoemd. Hierbij gaat het om...

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *