Diëtisten specialiseren zich niet in één doelgroep – waarom je dit beter wel kunt doen

dietisten_specialiseren_zich_niet

Diëtisten specialiseren zich nauwelijks. Zo vaak hoor ik van diëtisten dat ze alles en iedereen behandelen. Ze vertellen op hun website dat ze zowel volwassen als kinderen begeleiden met overgewicht, diabetes type 2, hoge bloeddruk, hoog cholesterol, prikkelbare darm syndroom (PDS), jicht, PSOS, vrouwen in de zwangerschap, vermoeidheidsklachten en zo kan ik nog wel even doorgaan. Daarbij geven ze vaak aan gespecialiseerd te zijn in minstens drie dingen.

Even serieus: Hoe kun je nou gespecialiseerd zijn, goed zijn, in zoveel verschillende doelgroepen van allerlei verschillende culturen en leeftijden? Dat kan gewoon niet. Gemiddeld heb je al zo’n 20 jaar nodig om een echte specialist in één ding te worden, laat staan in twintig verschillende dingen. In deze blog leg ik je uit waarom je voor één doelgroep moet kiezen als je meer cliënten wilt.

Diëtisten specialiseren zich niet omdat ze dit niet durven

De meest gehoorde argument op waarom de meeste diëtisten zich niet specialiseren is dat ze dan denken dat ze een grote groep mensen uitsluiten, omdat die niet behoren tot hun specialisatie. Als ze bijvoorbeeld gespecialiseerd willen zijn in hoge bloeddruk, dan doen ze dat niet omdat ze bang zijn dat ze dan mensen uitsluiten die een hoog cholesterol of overgewicht hebben. Maar als je blijft zeggen dat je iedereen kan helpen, dan help je eigenlijk niemand. Je bent een kleine vis in een grote vijver. Anders gezegd: je doet hetzelfde als al die andere diëtisten en je onderscheidt je niet. Je valt dus niet op en zal op Google zeker niet hoog komen, dus slecht vindbaar zijn.

Diëtisten specialiseren zich alleen maar in diëten

Vaak hoor ik diëtisten zeggen dat ze gespecialiseerd zijn in het koolhydraatarm dieet of in het wel bekende FODMAP-dieet. Dat het FODMAP-dieet is ontwikkeld voor mensen met PDS en je daar mensen mee behandelt, wil niet gelijk zeggen dat je een specialist bent in het prikkelbare darm syndroom. Dat gaat verder dan een cliënt begeleiden met een dieet. Daar is diepgang voor nodig en een integrale aanpak. Daarbij is het belangrijk dat je precies snapt waar je doelgroep zich mee worstelt, zodat je hen zo optimaal mogelijk kunt helpen. Daarbij is persoonlijke ontwikkeling ook cruciaal en daarmee bedoel ik geen geaccrediteerde cursus, maar echt intensieve coaching waarbij je keihard uit je comfortzone gaat.

De reden waarom je je als diëtist moet specialiseren als je meer cliënten wilt

Als je een kleine vis in een heel grote vijver bent val je niet op. Er is geen enkele reden voor mensen om 100 km te rijden om door jou geholpen te kunnen worden. Want nog geen 5 km verderop kunnen cliënten ook terecht bij andere diëtisten die precies hetzelfde aanbieden als jij. Door je te specialiseren in één niche komen er soms zelfs cliënten die wel 2 uur heen en weer moeten rijden om door jou geholpen te worden. Dit heb ik meegemaakt in mijn vorige bedrijf als PDS-coach, waarin ik gespecialiseerd was in een heel specifieke doelgroep, namelijk mensen met PDS die op eigen kracht darmklachtenvrij willen worden door te leren luisteren naar hun lichaam. Het zijn mensen die alles al geprobeerd hebben en mijn methode als laatste redding zagen. Bovendien wist ik precies hoe ik deze doelgroep moet aanspreken en wat de beste aanpak is, omdat ik mij hierin volledig verdiept heb. Je kunt je moeilijk focussen op twintig verschillende doelgroepen te gelijk.

“Ik durfde me eerst niet te specialiseren in één doelgroep, omdat ik bang was dat ik dan minder cliënten aan zou trekken. Juist sinds ik me alleen focus op mensen met PDS, zit mijn praktijk voller dan ooit. Cliënten komen vanuit heel Nederland naar ons toe en PDS coaching is zelfs gegroeid tot een franchise. Nu kunnen we nog meer mensen met PDS helpen!”

Janna Koopman – Oprichter PDS coaching

De eerste stap om je als diëtist te specialiseren

Je weet nu waarom het zo belangrijk is om je te specialiseren in één ding en hier heel goed in te worden. Nu is het tijd om hiermee aan de slag te gaan!

Beantwoord voor jezelf de volgende vragen:
– Van welke soort cliënten word jij blij en krijg je energie?
– Met welke doelgroep heb jij veel ervaring?
– Welke unieke kwaliteiten heb jij als diëtist om deze groep cliënten te helpen?
– Wat kun je doen om te laten zien dat je hier gespecialiseerd in bent?

Ik ben benieuwd wat je van mijn blog vindt en of je aan de slag gaat met je specialisatie. Ik zou het leuk vinden als je hieronder je antwoorden deelt van de bovenstaande vragen, zodat we elkaar kunnen inspireren.

Dit blogartikel heb ik geschreven voor PDS coaching in de tijd dat ik dit bedrijf runde en overgenomen als blog op deze website.

Logo PDS coaching

Wil je graag blogs op je website die gevonden worden door Google?

Ben je diëtist, therapeut of coach en zou je graag meer potentiële klanten willen bereiken? Een goede manier hiervoor is om te gaan bloggen. Je kunt het natuurlijk zelf doen, maar uit ervaring weet ik dat het niet alleen gaat om goed kunnen schrijven. Zonder vindbaarheid van Google (SEO) worden je blogs nog niet gelezen. Ik schrijf graag blogs voor jouw website die gevonden worden op Google. Neem contact met mij op voor meer informatie.

Written by Janna Koopman

Ik schrijf als auteur artikelen over voeding, darmgezondheid, spiritualiteit en ondernemerschap in de zorg en als businesscoach. Je kunt mij vragen voor een artikel in een tijdschrift, online artikel, blog of hoofdstuk in een boek. Daarnaast werk ik als virtual assistant (VA) en help ik je graag binnen je bedrijf met administratieve taken.

Meer blogs over dit thema:

Hoe je een blog optimaliseert met Yoast SEO-tool

Hoe je een blog optimaliseert met Yoast SEO-tool

Hoe je een blog optimaliseert met Yoast SEO-toolBen je het ook zat om tijd en moeite te steken in blogs die amper door Google worden opgepikt? Dat gevoel ken ik maar al te goed. Toen ik begon met mijn als prikkelbare darmcoach en diëtist (PDS coaching), werden mijn...

Lees meer
5 must have tools om je diëtistenpraktijk te automatiseren

5 must have tools om je diëtistenpraktijk te automatiseren

5 must have tools om je diëtistenpraktijk te automatiserenAls diëtist kun je al gauw verzand raken in alle administratie die erbij komt kijken om je vak uit te voeren. Voordat je het weet ben je van 50% van je tijd kwijt aan randtaken, terwijl jij je focus wilt hebben...

Lees meer
Enkel diëtetiek aanbieden moet je mee stoppen

Enkel diëtetiek aanbieden moet je mee stoppen

Enkel diëtetiek aanbieden moet je mee stoppen.Diëtetiek uitsluitend aanbieden aan cliënten en zeggen specialist te zijn in alles, is wat duizenden diëtisten in Nederland doen. Het dieet of voedingsadvies zou volgens de website dé oplossing zijn bij een bepaalde...

Lees meer
Hoe je een blog optimaliseert met Yoast SEO-tool

Hoe je een blog optimaliseert met Yoast SEO-tool

Hoe je een blog optimaliseert met Yoast SEO-toolBen je het ook zat om tijd en moeite te steken in blogs die amper door Google worden opgepikt? Dat gevoel ken ik maar al te goed. Toen ik begon met mijn als prikkelbare darmcoach en diëtist (PDS coaching), werden mijn...

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *