Coronavirus & stress: wat kun je doen als je onrustige darmen hebt?

Het Coronavirus brengt een hoop verwarring om ons heen. Misschien maak je je wel zorgen over de onzekerheid die er nu heerst en ben je bang om besmet te raken met het virus. Of heb je veel stress vanwege alle maatregelen waar je je aan moet houden als je bijvoorbeeld op vakantie wilt of gaat winkelen. Als je gevoelig bent voor stress of chronische darmklachten hebt, zoals bij het prikkelbare darm syndroom (PDS), kun je van deze toestand sneller onrustige darmen krijgen. Misschien heb je nu wel last van steken in je buik, rommelende darmen en gasvorming, verstopping of diarree. Het kan dan zinvol zijn om te kijken hoe je je weerstand hoog kunt houden en de hoeveelheid stress kan beperken. In dit artikel lees je meer over de invloed van het Coronavirus op je darmen en geef ik je tips die goed zijn voor rustige darmen en het verhogen van je weerstand.
Heeft het Coronavirus invloed op je darmen?
Als je vaak last hebt van je darmen is je weerstand meestal ook minder goed. Het immuunsysteem komt namelijk voor een groot deel uit de darmen. Het kan zijn dat je sneller verkouden bent dan je omgeving en hierdoor sneller vatbaar bent voor virussen, zoals griep. Het is daarom belangrijk om de voorzorgsmaatregelen in acht te nemen en bij verkoudheid niet met anderen af te spreken. Darmklachten is geen symptoom die bij het Corona virus hoort. De meest voorkomende klachten bij dit virus zijn: (Hoge) koorts, luchtwegklachten zoals hoesten, benauwdheid, longklachten, keelpijn, spierpijn en hoofdpijn. Je hoeft je dus geen zorgen te maken of je het Coronavirus hebt als je alleen last hebt van je darmen.
“Het prikkelbare darm syndroom (PDS) behoort niet tot de risicogroep. Je hoeft dus niet extra uit te kijken met het Coronavirus als je darmklachten hebt. Het is voldoende om de normale maatregelen te hanteren. Wel kan het helpen om extra vaak te mediteren om zo vertrouwen te krijgen en te verbinden met iedereen die je hulp kan gebruiken.”
Corona, stress en onrustige darmen: wat kan de relatie zijn?
Onrustige darmen is geen symptoom die bij het Corona virus hoort. Wel kun je darmklachten krijgen vanwege alle stress er omheen of doordat je je zorgen maakt. Dit heeft te maken met de hersen-darmas, de verbinding tussen de hersenen en de darmen. Via deze verbinding zijn de hersenen tweezijdig met elkaar aan het communiceren. Wat je denkt of waar je je druk om maakt kan dus invloed hebben op je darmen.
Maak je je druk over de coronamaatregelen buitenshuis of op vakantie, dan kan dit slaan op je darmen. Hierdoor kun je last krijgen van bijvoorbeeld diarree, rommelende darmen, een opgeblazen buik of steken in de buik. Er is in een korte tijd veel veranderd en dat is soms moeilijk te verwerken voor je lichaam.
Hoe krijg je weer rustige darmen vanwege stress in je hoofd over het Coronavirus?
Wat niet helpt is je continu zorgen maken over of je het Coronavirus hebt en over dagelijkse stress. Accepteer dat alles even anders gaat dan normaal. Het is gelukkig maar tijdelijk; als we ons allemaal aan de voorzorgsmaatregelen houden, kan het virus zich niet verder verspreiden en zal het snel weer overgaan. Wat wel helpt om rustige darmen te krijgen, is goed voor jezelf zorgen. Dit kun je doen door wat meer rust te nemen door eerder naar bed te gaan en meer rustmomenten in te plannen. Daarnaast helpt het ook om je meer te verbinden met jezelf, anderen en de natuur door te mediteren of te wandelen in de natuur.
Je kunt ook je weerstand verhogen door gezond te eten (veel groenten en fruit) en veel water en kruidenthee te drinken (bijvoorbeeld kamillethee). Maak er ook wat leuks van en doe spelletjes met je familie, luister je favoriete nummers of lees een boek. Eventueel kun je je weerstand extra verhogen met natuurlijke supplementen en de tips van kruidenier van der Pigge. Bekijk hieronder mijn video waarin ik deel hoe je weer rustige darmen kunt krijgen.
Video om weer rustige darmen te krijgen na stress over Coronavirus
Dit blogartikel heb ik geschreven voor PDS coaching in de tijd dat ik dit bedrijf runde en overgenomen als blog op deze website.

Wil je graag blogs op je website die gevonden worden door Google?
Ben je diëtist, therapeut of coach en zou je graag meer potentiële klanten willen bereiken? Een goede manier hiervoor is om te gaan bloggen. Je kunt het natuurlijk zelf doen, maar uit ervaring weet ik dat het niet alleen gaat om goed kunnen schrijven. Zonder vindbaarheid van Google (SEO) worden je blogs nog niet gelezen. Ik schrijf graag een blogs voor jouw website die gevonden worden op Google. Neem contact met mij op voor meer informatie.

Written by Janna Koopman
Meer blogs over dit thema:

Burn-out in relatie met PDS en long-covid – mijn verhaal
Burn-out in relatie met PDS en long-covid - mijn verhaalBurn-out, darmklachten, long-covid en het nomaden leven - Het verhaal van Janna Koopman In 2021 kreeg ik Long-Covid en dat eindigde in een burn-out samen met darmklachten, zoals ernstige obstipatie, een...

PDS en angst voor darmklachten – de 5 bekendste
PDS en angst voor darmklachten - de 5 bekendsteHeb jij PDS (prikkelbare darm syndroom) en heb je last angst voor darmklachten? Hier ben je zeker niet de enige in! Er zijn veel mensen met deze chronische darmaandoening die bang zijn om klachten te krijgen, vooral als...

Podcasts voor blije darmen en positieve mindset
10x podcast voor blije darmen en een positieve mindsetAls prikkelbare darmcoach raad ik regelmatig aan om vaker naar een podcast te luisteren om te zorgen voor blije darmen en een positieve mindset. Bij PDS (prikkelbare darm syndroom) is het namelijk belangrijk dat je...
0 reacties