Coronavirus & stress: wat kun je doen als je onrustige darmen hebt?

coronavirus stress en onrust in de darmen tips

Het Coronavirus brengt een hoop verwarring om ons heen. Misschien maak je je wel zorgen over de onzekerheid die er nu heerst en ben je bang om besmet te raken met het virus. Als je gevoelig bent voor stress of chronische darmklachten hebt, zoals bij het prikkelbare darm syndroom (PDS), kun je van deze toestand sneller onrustige darmen krijgen. Misschien heb je nu wel last van steken in je buik, rommelende darmen en gasvorming, verstopping of diarree. Het kan dan zinvol zijn om te kijken hoe je je weerstand hoog kunt houden en de hoeveelheid stress kan beperken. In dit artikel lees je meer over de invloed van het Coronavirus op je darmen en geef ik je tips die goed zijn voor rustige darmen en het verhogen van je weerstand.

Heeft het Coronavirus invloed op je darmen?

Als je vaak last hebt van je darmen is je weerstand meestal ook minder goed. Het immuunsysteem komt namelijk voor een groot deel uit de darmen. Het kan zijn dat je sneller verkouden bent dan je omgeving en hierdoor sneller vatbaar bent voor virussen, zoals griep. Het is daarom belangrijk om de voorzorgsmaatregelen in acht te nemen en bij verkoudheid niet met anderen af te spreken. Darmklachten is geen symptoom die bij het Corona virus hoort. De meest voorkomende klachten bij dit virus zijn: (Hoge) koorts, luchtwegklachten zoals hoesten, benauwdheid, longklachten, keelpijn, spierpijn en hoofdpijn. Je hoeft je dus geen zorgen te maken of je het Coronavirus hebt als je alleen last hebt van je darmen.

“Het prikkelbare darm syndroom (PDS) behoort niet tot de risicogroep. Je hoeft dus niet extra uit te kijken met het Coronavirus als je darmklachten hebt. Het is voldoende om de normale maatregelen te hanteren. Wel kan het helpen om extra vaak te mediteren om zo vertrouwen te krijgen en te verbinden met iedereen die je hulp kan gebruiken.”

Corona, stress en onrustige darmen: wat kan de relatie zijn?

Onrustige darmen is geen symptoom die bij het Corona virus hoort. Wel kun je darmklachten krijgen vanwege alle stress er omheen of doordat je je zorgen maakt. Dit heeft te maken met de hersen-darmas, de verbinding tussen de hersenen en de darmen. Via deze verbinding zijn de hersenen tweezijdig met elkaar aan het communiceren. Wat je denkt of waar je je druk om maakt kan dus invloed hebben op je darmen.

Maak je je druk over de coronamaatregelen buitenshuis of op vakantie, dan kan dit slaan op je darmen. Hierdoor kun je last krijgen van bijvoorbeeld diarree, rommelende darmen, een opgeblazen buik of steken in de buik. Er is in een korte tijd veel veranderd en dat is soms moeilijk te verwerken voor je lichaam.

Hoe krijg je weer rustige darmen vanwege stress in je hoofd over het Coronavirus?

Wat niet helpt is je continu zorgen maken over of je het Coronavirus hebt en over dagelijkse stress. Accepteer dat alles anders gaat dan normaal. Wat wel helpt om rustige darmen te krijgen, is goed voor jezelf zorgen. Dit kun je doen door wat meer rust te nemen door eerder naar bed te gaan en meer rustmomenten in te plannen. Daarnaast helpt het ook om je meer te verbinden met jezelf, anderen en de natuur door te mediteren of te wandelen in de natuur.

Je kunt ook je weerstand verhogen door gezond te eten (veel groenten en fruit) en veel water en kruidenthee te drinken (bijvoorbeeld kamillethee). Maak er ook wat leuks van en doe spelletjes met je familie, luister je favoriete nummers of lees een boek. Eventueel kun je je weerstand extra verhogen met natuurlijke supplementen en de tips van kruidenier van der Pigge. Bekijk hieronder mijn video waarin ik deel hoe je weer rustige darmen kunt krijgen.

Video om weer rustige darmen te krijgen na stress over Coronavirus

Meer blogs over dit thema:

PDS en angst voor darmklachten – de 5 bekendste

PDS en angst voor darmklachten – de 5 bekendste

PDS en angst voor darmklachten - de 5 bekendsteHeb jij PDS (prikkelbare darm syndroom) en heb je last angst voor darmklachten? Hier ben je zeker niet de enige in! Er zijn veel mensen met deze chronische darmaandoening die bang zijn om klachten te krijgen, vooral als...

Lees meer
De relatie tussen depressie en buikpijn

De relatie tussen depressie en buikpijn

De relatie tussen depressie en darmklachtenSteeds vaker verschijnen er berichten over dat veel mensen met depressie ook chronische darmklachten hebben en andersom. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat er een link is tussen die twee. Maar depressie en darmklachten...

Lees meer
Hoe krijg je weer zin in seks bij buikpijn en PDS?

Hoe krijg je weer zin in seks bij buikpijn en PDS?

Hoe krijg je weer zin in seks bij buikpijn en PDS?Minder zin in seks bij buikpijn en PDS  (prikkelbare darm syndroom) komt vaak voor. Minder zin in vrijen kan komen door je opgezette buik, doordat je gasvorming hebt of door verminderde energie. Misschien heb je...

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *