Corona, darmklachten, reuk- en smaakverlies en energieklachten – mijn ervaring

Corona-darmklachten-reuk-en-smaakverlies-mijn-ervaring

Nooit gedacht dat ik Corona zou krijgen met darmklachten én smaakverlies. Dat zou mij toch niet overkomen? Toch wel! Eind juni 2021 ging ik voor twee weken naar Tarifa (Spanje) om te schrijven aan mijn boek. Vlak voordat ik terug vloog naar Nederland heb ik in Sevilla een antigeentest gedaan en die was negatief. Vijf dagen later in Nederland kreeg ik klachten als kuchen, niezen en voelde ik mij moe. Ik dacht dat ik een koutje had gevat buiten op het strand in Wijk aan Zee bij een meeting met kitesurfers. De volgende dag voel ik mij vast beter, dacht ik. Een dag later deed ik thuis voor de zekerheid een zelftest en bleek ik toch positief te zijn. Dat werd quarantaine voor mij, achterstallig werk laten liggen en de meeste coachingsgesprekken verschuiven.

Mijn verhaal over Corona met darmklachten en smaakverlies

In deze blog deel ik mijn ervaring met het hebben van Corona, darmklachten, reuk- en smaakverlies. Ik doe er alles aan om mijn eten toch te laten smaken 🙂 Dit is zeker interessant om te lezen als je je herkent in de klachten, maar ook als je meer tips wilt bij buikpijn, darmklachten, ongewenst afvallen en PDS (prikkelbare darm syndroom). Super goed als je dit artikel deelt met andere mensen met COVID-symptomen of ex-Coronapatiënten die de tips kunnen gebruiken.

Ik heb andere soorten PDS-klachten nu ik Corona heb

Klachten veroorzaakt door het prikkelbare darm syndroom (PDS) heb ik al zeven jaar onder controle. Ik weet wanneer ik bepaalde darmklachten kan verwachten en hoe ik het voor kan zijn. Nu ik Corona heb kan ik mijn klachten minder goed te voorspellen en moet ik er een nieuwe blik op werpen. Normaal gesproken kreeg ik een enorme energiedip en opgeblazen buik als ik te veel at of een grote hoeveelheid zuivel nam. Nu voel ik minder snel wanneer ik vol zit en voel ik amper buikpijn. Het is natuurlijk fijn om minder klachten te krijgen als je voedsel neemt waar je eigenlijk niet tegen kan. Er zit ook een nadeel aan. Normaal kon buikpijn een aanleiding zijn om acuut naar het toilet te moeten. Gelukkig zijn er nog wel andere signalen die opvallen. De gassen en borrelende darmen merk ik bijvoorbeeld wel op als beweging in mijn buik.

Veel sneller overprikkeld, slecht concentreren en sneller vermoeid

Een half jaar terug was ik begonnen met het coachen van een cliënt die erg overprikkeld raakte na Corona en een verandering had van de soort darmklachten. Elke dag lijken de klachten anders te zijn en het valt hierdoor slecht te peilen. Ik kan nu beter begrijpen hoe snel je overprikkeld bent. Beeldbellen kost onwijs veel energie en de mail beantwoorden. Liggend telefoneren gaat wel, maar ik moet wel dagelijks een paar uurtjes liggen. Verder accepteer ik dat mijn ontlasting nu niet optimaal is, want ik ben al uitgeput na 50 meter wandelen en mijn oma van 90+ jaar is sneller. Bovendien heb ik weinig regelmaat en kan ik niet eten met mijn neus. Daarom accepteer ik dat ik nu wat darmklachten heb. Zodra mijn energie beter is zorg ik weer voor een goede balans in inspanning en ontspanning en komt dit weer goed.

Tips als je ongewenst gewicht verliest door Corona

Na een paar dagen flink Coronaklachten te hebben kreeg ik ook smaakverlies. Het viel mij op dat ik er vaak niet aan dacht om te eten en hierdoor afviel. Mijn biceps leken ook wel minder, terwijl spiermassaverlies het laatste is wat ik wilde. Het duurt namelijk heel lang voordat je die er weer aan traint en het kan zorgen voor extra veel vermoeidheid. Daarom ben ik toch dagelijks één tussendoortje gaan nemen om op gewicht te blijven en heeft mijn vader een aansterkpakket (zie foto hierboven) voor mij gekocht. Tussendoor deed ik soms wat eiwitpoeder van Purasana door mijn water en ik lette extra op mijn eiwitten bij de maaltijd.

Hoe je eten kan laten smaken als je niets meer ruikt en amper proeft

Nu ik Corona heb ruik ik helemaal niks meer. Zelfs geen koffie, pindakaas, gerookte zalm, chocola, de bloemen in de tuin, mijn zoete parfum en bodylotion. Het valt niet mee om dan je eten nog te laten smaken. Zelf ben ik lekker gaan experimenteren. Met een beetje creativiteit kun je het eten toch nog leuk maken. Je mondgevoel doet het namelijk nog wel. Verschillende soorten textuur, temperatuur en consistentie maken je eten interessanter. Nootjes geven je een bite, terwijl banaan en avocado zorgen voor een zachte structuur. Ik probeer ook om water en kruidenthee met elkaar af te wisselen, vanwege het warm-koud-effect. Koffie vind ik niets meer aan sinds ik het niet kan ruiken.

Eten doe je ook met je ogen, mond en oren

Voor een goede spijsvertering is het belangrijk om goed met aandacht te eten. Op die manier worden er meer spijsverteringsenzymen aangemaakt die belangrijk zijn om voedsel goed te kunnen verteren. Spijsverteringsenzymen worden bijvoorbeeld aangemaakt bij het ruiken en zien van eten. Eten doe je niet alleen met je neus en mond, maar ook met je ogen en oren. Die laatste kun je goed inzetten als je niets meer ruikt. Zorg daarom voor variatie van kleuren in je maaltijd en maak het interessant voor je oren door ook wat knapperigs toe te voegen aan je eten. Eet met volle aandacht (geen tv/smartphone), luister rustige muziek of een podcast. Een paar smaken kun je nog gelukkig nog wel beleven zoals,  zuur, zout, bitter, zoet, umami en vet.

Update na ruim vier weken Corona: dealen met energieklachten

Inmiddels ben ik ruim vier weken verder en kan ik gelukkig weer goed ruiken en proeft mijn eten ook weer als vanouds. Hoesten en niezen heb ik enkel nog van de hooikoorts of huisstofmijt; niet meer als Corona verschijnsel. Afgelopen weken heb ik wel enorme last gehad van uitputtingsverschijnselen. Ik voelde mij zo moe alsof ik de ziekte van Pfeiffer had. De trap af lopen om naar de wc te gaan was soms al te veel en dan moest ik daarna een half uur uitrusten op de bank. Sinds een aantal dagen start ik de dag met biologische havermoutpap met havermelk, kaneel, een halve banaan, aardbeien of bessen en gemengde noten en hierdoor heb ik meer energie. Kennelijk heeft mijn lichaam tijdens mijn herstel veel meer koolhydraten nodig dan normaal.

Nu 2,5 jaar verder gaat het uitstekend met mij 🙂

Inmiddels gaat het heel goed met mij, en ik ben dankbaar dat ik nu weinig last heb van de langdurige effecten van Long-Covid. Mijn herstel verliep met ups en downs, maar al met al bleef mijn gezondheid in een stijgende lijn verbeteren, met slechts een korte terugval van drie maanden. Deze periode heeft mij wel aangespoord om enkele aanpassingen in mijn dagelijkse leven te maken. Ik heb bewust mijn levensstijl aangepast, ander werk gevonden (transformatie coaching), en even afstand genomen van mijn gebruikelijke sportactiviteiten. In plaats daarvan heb ik ontdekt hoe ontspannend en verfrissend het is om te wandelen in het bos, en ik geniet enorm van de tijd die ik doorbreng met oppashonden en -katten. Deze veranderingen hebben mijn leven verrijkt en ik kan steeds meer genieten van de kleine dingen om mij heen. Wil jij meer weten over mijn Long-Covid herstel? Lees mijn artikel over burn-out in relatie met long-covid en mijn avontuurlijke nomadenbestaan om te zien hoe ik Long-Covid bovenop ben gekomen.

Heb je zelf ook Corona (gehad) en daarnaast ook darmklachten, smaakverlies of energieklachten? Laat dan hieronder een bericht achter. Tips zijn ook altijd welkom.

Meer blogs over dit thema:

Ontspannen van je darmen na langdurige stress

Ontspannen van je darmen na langdurige stress

Ontspannen van je darmen na langdurige stress – zo doe je datHeb je last van darmklachten en ervaar je al lange tijd stress? Misschien heb je alles geprobeerd, van diëten en supplementen tot verschillende therapieën, maar blijft de spanning in je lichaam aanhouden....

Lees meer
PDS en angst voor darmklachten – de 5 bekendste

PDS en angst voor darmklachten – de 5 bekendste

PDS en angst voor darmklachten - de 5 bekendsteHeb jij PDS (prikkelbare darm syndroom) en heb je last angst voor darmklachten? Hier ben je zeker niet de enige in! Er zijn veel mensen met deze chronische darmaandoening die bang zijn om klachten te krijgen, vooral als...

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *