Chronische stress en darmklachten: van angst naar vertrouwen
Heb je last van chronische stress en darmklachten, zoals een opgeblazen buik, rommelende darmen, constipatie of aanhoudende diarree? Geven darmklachten je veel frustratie, boosheid en verdriet? Misschien belemmeren ze zelfs je slaap, waardoor je dagelijks moe en prikkelbaar bent. Voor veel mensen zijn darmklachten niet alleen fysiek, maar beïnvloeden ze ook hun emotionele welzijn en kwaliteit van leven. Deze blog helpt je om de link tussen chronische stress en darmklachten te begrijpen. Ik laat je zien hoe je van angst naar vertrouwen kunt bewegen voor meer rust in je hoofd en lichaam, en een betere darmgezondheid.
Chronische stress en darmklachten: een vicieuze cirkel van spanning
Darmklachten ontstaan vaak wanneer we te veel vasthouden aan oude patronen of wanneer we ons verliezen in zorgen en angst. Eerder schreef ik al over de 5 bekendste soorten angst bij darmklachten. Het lichaam reageert door spanning vast te houden, wat zich kan uiten in krampen, luchtophoping en slaapproblemen. Spanning kan zich ook vastzetten op andere plekken in het lichaam dan alleen de buik, zoals de kaken, schouders, nek, rug, bekkengebied, benen, armen, voeten en handen. Je vraagt je misschien af: zijn de klachten een gevolg van stress, of veroorzaakt de stress juist de klachten? Dit kip-en-ei-verhaal zorgt vaak voor nog meer frustratie en verwarring.
“Darmkrampen wijzen erop dat je krampachtig vasthoudt aan oude gedachten en patronen, wat leidt tot blokkades.”
Hoe chronische stress je darmklachten verergert
Hoe meer je probeert een oplossing te vinden, hoe erger de klachten vaak worden. De obsessie met ‘fixen’ houdt je vast in een vicieuze cirkel van spanning en controle. Misschien denk je wel de hele tijd van “ik heb koffie nodig en moet veel bewegen om naar de wc te kunnen gaan”, maar door deze gedachtes en handelingen voel jij je juist gestrest en sta je altijd aan. Dit werkt averechts omdat het meer spanning geeft en hierdoor ook meer klachten veroorzaakt. Darmkrampen en andere symptomen kunnen wijzen op krampachtig vasthouden aan gedachten en overtuigingen. Wat houd je nog vast uit angst, en wat mag je leren loslaten? Diep van binnen weet je allang dat wat je nu doet niet (meer) werkt en dat je het mag leren loslaten, maar hoe doe je dit dan?
Van controle naar vertrouwen: doorbreek chronische stress en darmklachten
In plaats van te focussen op het oplossen van je klachten, is het belangrijk om te kijken naar het leven dat je wél wilt. Wat zijn jouw waarden? Wat voor leven zou je graag willen? Waar wil je wel heen? Door te leven vanuit jouw waarden en verlangens, kom je meer in verbinding met jezelf en kan je lichaam beter ontspannen. Mijn waarden zijn: gezondheid, creativiteit, verbinding, plezier, vrijheid en avontuur. Als ik verkramp in mijn lichaam dan doorvoel ik eerst deze kramp en waar deze zit. Dit alles zonder oordeel en het hele verhaal eromheen. Alle emoties mogen er zijn. Dan nodig ik mijzelf uit om meer plezier te maken; ik doe waar ik naar verlang en kom in beweging. Dit geeft een gevoel van vrijheid, want ik kom los uit mijn oude patroon.
De fight-flight-modus, de nervus vagus en de invloed op darmklachten
Wanneer je veel in je hoofd zit en constant zorgen maakt of oplossingen probeert te verzinnen, kom je in de fight-flight-modus terecht. Dit activeert het orthosympathische zenuwstelsel (voor activiteit), wat de spijsvertering juist belemmert. Het lichaam kan moeilijker ontspannen en herstellen, waardoor darmklachten verergeren. De nervus vagus speelt een belangrijke rol in het parasympathische zenuwstelsel, dat bekendstaat als het ‘rust en herstel’-systeem. Het activeren van de nervus vagus kan helpen om je lichaam uit de stressmodus te halen en de spijsvertering te verbeteren.
Er is geen knop om direct te ontspannen, maar je kunt jezelf trainen om vaker in die rustige staat te komen. Oefeningen zoals diepe ademhaling, meditatie, yoga nidra en bepaalde ontspanningstechnieken kunnen de nervus vagus stimuleren en je helpen meer in balans te komen. Dit gaat je spijsvertering uiteindelijk helpen en je algehele welzijn verbeteren. Focus minder op oplossingen verzinnen en meer op gewoon ‘zijn’. In de blog ‘Ontspannen van je darmen na langdurige stress’ geef ik je 10 tips hoe je dit kunt doen.
“Stel je innerlijke kind gerust en creëer een gevoel van veiligheid om volledig jezelf te zijn. Laat je pure emoties toe, vind rust en vertrouw op jezelf.”
Mediteren met de juiste intentie om chronische stress en darmklachten te verminderen
Mediteren is krachtig, maar doe dit niet met de gedachte om iets te ‘fixen’. Wanneer je bijvoorbeeld mediteert met als doel om rust te vinden, zorg dan dat je dit doet vanuit vertrouwen en niet als een poging om je krampen op te lossen. Je kunt wel de intentie zetten om meer ontspanning of vertrouwen te krijgen. Kijk naar de verschillende aspecten van je leven – werk, relaties, persoonlijke ontwikkeling – en onderzoek waar de energie niet stroomt. Werk hieraan door knopen door te hakken en jezelf uit te spreken. Wees niet bang om je oude zelf los te laten; je bent gegroeid en veel wijzer geworden in de loop der jaren.
Mijn ervaring met chronische stress en darmklachten: loslaten wat niet meer past
Ik leefde een leven dat niet meer klopte: mijn relatie werkte niet – al hield ik veel van hem – en ik woonde in een koophuis waar ik me niet thuis voelde. Daarnaast werd mijn PDS coaching bedrijf ook te veel voor me. Vijf jaar lang had mijn zelf ontwikkelde programma ‘Je darmen de baas’ gewerkt, maar nu was dat niet meer genoeg. Ik zat veel in mijn hoofd en vertelde mezelf dat dit het leven was waar ik voor had gekozen. Toch voelde ik niet meer de vreugde waar ik naar verlangde. Mijn hoofd probeerde alles recht te praten, maar mijn lichaam protesteerde.
Ik herinner me nog goed dat, telkens als ik besloot om de knoop door te hakken en het uit te maken, mijn hoofd bleef zoeken naar manieren om de relatie toch te redden. Een coach raadde me het boek ‘Het obstakel is de weg van Ryan Holiday’ aan. Hoewel ik er nauwelijks in gelezen had, gaf de kaft me al de motivatie om het onvermijdelijke te doen. Hoe eng het ook was en hoe onzeker mijn toekomst zonder partner en huis leek, ik wist dat dit de enige juiste keuze was. En dat klopte.
De doorbraak kwam toen ik daadwerkelijk knopen begon door te hakken en moedige keuzes maakte. Ik beëindigde mijn lange liefdesrelatie, besloot om fulltime huisdierenoppas op wisselende locaties te worden, en later verkocht ik mijn bedrijf. De eerste stroming kwam door rouw – ik moest alles loslaten wat niet meer klopte. Maar na die periode van huilen kwam er steeds meer ruimte voor levensgeluk en flow. Lees ook mijn verhaal lezen over burn-out in relatie met PDS en long-covid.
Hoe jij kunt leren loslaten om je darmklachten te verlichten
Wil je weten hoe jij kunt leren loslaten? Lees dan de blog ‘Ontspannen van je darmen na langdurige stress’, waarin ik je 10 tips geef. Deze tips gaan je helpen om meer rust te krijgen in je hoofd en lichaam. Daarnaast kom je meer in verbinding met jezelf en je gevoel. Het is een goede manier om zo uit de fight-flight modus te komen.
Merk je dat er op een dieper niveau iets aan de hand is? Bijvoorbeeld door een niet-werkende relatie, je thuissituatie of werk wat niet past? Grote kans dat dit alles te maken heeft met je chronische darmklachten. Ik gun het jou ook om voor jezelf te kiezen. Durf los te laten wat niet meer werkt, en kies voor wat jou echt vreugde en rust brengt. Mocht je hier begeleiding bij willen, dan ben je altijd welkom voor een transformatie traject bij mij. Je bent ook altijd van harte welkom voor een gratis kennismakingsgesprek.
Meer blogs over dit thema:
Ontspannen van je darmen na langdurige stress
Ontspannen van je darmen na langdurige stress – zo doe je datHeb je last van darmklachten en ervaar je al lange tijd stress? Misschien heb je alles geprobeerd, van diëten en supplementen tot verschillende therapieën, maar blijft de spanning in je lichaam aanhouden....
4 yoga-houdingen bij PDS en darmklachten
4 yoga houdingen bij PDS en darmklachtenBij PDS (prikkelbare darm syndroom) hebt, kun je last hebben van darmklachten als: een opgezette buik, gasvorming, buikkrampen, constipatie, diarree en buikpijn. Misschien voelt het dan ook niet prettig om te gaan sporten. Dan...
PDS en angst voor darmklachten – de 5 bekendste
PDS en angst voor darmklachten - de 5 bekendsteHeb jij PDS (prikkelbare darm syndroom) en heb je last angst voor darmklachten? Hier ben je zeker niet de enige in! Er zijn veel mensen met deze chronische darmaandoening die bang zijn om klachten te krijgen, vooral als...
0 reacties