Hoe de bodyscan meditatie kan helpen bij darmklachten

Bodyscan bij darmklachten

Eén van de beste manieren om je darmklachten te verminderen, is door lichaamssignalen beter te leren herkennen, te accepteren en op een gunstige manier te handelen. Dit kan heel goed door dagelijks de bodyscan te doen. Kabat-Zinn, de grondlegger van de mindfulness, beschrijft de bodyscan als een actief, open en geïnteresseerd aandacht schenken aan het lichaam. Het kan beoefend worden op verschillende snelheden en mate van nauwkeurigheid. Het gaat bij de training niet om de prestatie (slagen of mislukken), maar om aandacht. Want ook afdwalen, ongemak, slaperigheid zijn fenomenen die gelijkmoedig en zonder oordeel tijdens de meditatie waargenomen kunnen worden. Je leest hieronder meer over de bodyscan bij darmklachten en hoe je deze oefening kunt doen.

Bodyscan bij darmklachten vanuit de mindfulness​

Deze oefening komt uit de 8-weekse Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) cursus die mij heel veel heeft gegeven. In deze cursus heb ik geleerd om te accepteren dat mijn PDS levenslang is en ik kan sindsdien beter omgaan met angsten en stress. Het heeft me geholpen om voorgoed van mijn darmklachten af te komen. Bij de Mindfulness Bodyscan Meditatie scan je vanaf je tenen tot je kruin je lichaam. Je observeert plekken in je lichaam waar spanning zit, let op je houding en hebt aandacht voor je hele lichaam. Je hoeft niets te veranderen, alleen te observeren. Deze mindfulness meditatie helpt bij het aarden in je lichaam. Deze oefening is zeer geschikt als je darmklachten hebt, als je stress hebt of een gehaast leven leidt. Doe hem minimaal drie keer per week voor het beste resultaat.

Je kunt de oefening zittend of liggend doen. Zorg voor een lekker kussentje en deken, zodat je niet afkoelt. Je kunt de onderstaande opname afluisteren om de bodyscan te doen.

Instructies bodyscan

Hieronder leg ik uit hoe je de bodyscan kunt uitvoeren. Lees deze eerst aandachtig door, zodat je een idee hebt hoe deze oefening gaat.

Hoe je de bodyscan uitvoert

Het is tijd voor de bodyscan. Een meditatie gericht op de verschillende lichaamsdelen.

Ga liggen op een plek waar je lekker kunt ontspannen, zoals je bed of de bank. Zorg dat je niet gestoord wordt. Ga liggen op een manier die jij prettig vindt. Doe bijvoorbeeld een kussentje onder je hoofd of onder je knieën en een dekentje over je heen.

Als je merkt dat er lichaamsdelen gespannen zijn, zoals je kaak of je buik, probeer deze dan bewust te ontspannen.

[Vanaf hier steeds enige tijd stilte tussen de instructies]

Richt om te beginnen je aandacht op je ademhaling. Volg de beweging van de inademing, en

uitademing. Je hoeft er niks aan te veranderen.

Richt je aandacht op je linkervoet. Merk op wat er in die voet te voelen is.

Verplaats je aandacht naar je linker onderbeen en knie.

Weer en stukje naar boven: het linker bovenbeen en de linker bil.

Stap over naar de rechtervoet.

Afgedwaald? Terug naar je rechtervoet. Je hoeft helemaal niets te doen, niets te bereiken.

Verschuif je aandacht naar het rechteronderbeen en knie.

Rechterbovenbeen en –bil.

We gaan verder naar boven. Je onderlichaam, kruis, bekken, heupen.

Iets verder omhoog: de buik.

Borst

Een emotionele reactie? Zo gaat dat! Wees je hiervan bewust, laat het er zijn en keer met je aandacht terug naar je borst.

Ga nu met je aandacht naar de achterkant: de rug.

Omhoog naar je schouders

Nu gaan we naar de linkerhand.

De linkeronder- en bovenarm.

We switchen naar de rechterhand

De rechteronder- en bovenarm

We verschuiven de aandacht naar de nek, hals en keel

Een als laatste lichaamsdeel het hoofd.

Blijf zonder iets te doen nog even zitten met een open aandacht voor je lichaam als geheel.

Neem dit mee als je langzaam en bewust de overgang maakt naar je volgende activiteit.

Doe jij wel eens een bodyscan om je darmklachten te verminderen?

Ik ben heel benieuwd of je regelmatig een meditatie of bodyscan doet om je darmklachten te verlichten. Mij helpt het onwijs om bewuster te zijn van mijn lichaam, om lekker in slaap te vallen en om spanning los te laten. Misschien heb je deze bodyscan gedaan of een andere. Super leuk als je een reactie achter laat om te laten weten hoe het voor jou voelt om de bodyscan te doen 🙂

Meer blogs over dit thema:

Het verband tussen buikpijn, hooggevoeligheid en PDS

Het verband tussen buikpijn, hooggevoeligheid en PDS

Het verband tussen buikpijn, hooggevoeligheid en PDS.Bijna 80% van mijn cliënten die buikpijn en een prikkelbare darm hebben, geven ook aan hooggevoelig te zijn. Ze zijn prikkelbaarder dan andere mensen die niet hooggevoelig zijn en kunnen er ook veel last van hebben....

Lees meer
Emoties en constipatie – dieper liggende oorzaken

Emoties en constipatie – dieper liggende oorzaken

Emoties en constipatie: dieper liggende oorzakenHeb je last van constipatie? Je bent zeker niet de enige want dit komt bij veel mensen met het prikkelbare darm syndroom (PDS) voor. Constipatie wordt ook wel eens verstopping of obstipatie genoemd. Hierbij gaat het om...

Lees meer
Visualisatie meditatie bij darmklachten en PDS

Visualisatie meditatie bij darmklachten en PDS

Visualisatie meditatie bij darmklachten en PDS | prikkelbare darm syndroomIn deze blog lees je meer over het effect van een visualisatie meditatie bij PDS en darmklachten die je kan helpen te bereiken dat je darmklachtenvrij wordt. Als je al jaren last hebt van je...

Lees meer

2 Comments

2 Reacties

 1. Lydia

  Ik zat door jou ingesproken bodyscan te luisteren en die stopte ineens. Klopt dat?

  Antwoord
  • Janna Koopman

   Hoi Lydia, excuus voor mijn late reactie. Vervelend dat de meditatie niet compleet was. Ik heb nu de juiste versie geupload op deze blog. Bedankt voor het doorgeven en ik gun jou veel rust en vertrouwen.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *