Hoe de bodyscan meditatie kan helpen bij darmklachten

Bodyscan bij darmklachten

Eén van de beste manieren om je darmklachten te verminderen, is door lichaamssignalen beter te leren herkennen, te accepteren en op een gunstige manier te handelen. Dit kan heel goed door dagelijks de bodyscan te doen. Kabat-Zinn, de grondlegger van de mindfulness, beschrijft de bodyscan als een actief, open en geïnteresseerd aandacht schenken aan het lichaam. Het kan beoefend worden op verschillende snelheden en mate van nauwkeurigheid. Het gaat bij de training niet om de prestatie (slagen of mislukken), maar om aandacht. Want ook afdwalen, ongemak, slaperigheid zijn fenomenen die gelijkmoedig en zonder oordeel tijdens de meditatie waargenomen kunnen worden. Je leest hieronder meer over de bodyscan bij darmklachten en hoe je deze oefening kunt doen.

Bodyscan bij darmklachten vanuit de mindfulness​

Deze oefening komt uit de 8-weekse Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) cursus die mij heel veel heeft gegeven. In deze cursus heb ik geleerd om te accepteren dat mijn PDS levenslang is en ik kan sindsdien beter omgaan met angsten en stress. Het heeft me geholpen om voorgoed van mijn darmklachten af te komen. Bij de Mindfulness Bodyscan Meditatie scan je vanaf je tenen tot je kruin je lichaam. Je observeert plekken in je lichaam waar spanning zit, let op je houding en hebt aandacht voor je hele lichaam. Je hoeft niets te veranderen, alleen te observeren. Deze mindfulness meditatie helpt bij het aarden in je lichaam. Deze oefening is zeer geschikt als je darmklachten hebt, als je stress hebt of een gehaast leven leidt. Doe hem minimaal drie keer per week voor het beste resultaat.

Je kunt de oefening zittend of liggend doen. Zorg voor een lekker kussentje en deken, zodat je niet afkoelt. Je kunt de onderstaande opname afluisteren om de bodyscan te doen.

Instructies bodyscan

Hieronder leg ik uit hoe je de bodyscan kunt uitvoeren. Lees deze eerst aandachtig door, zodat je een idee hebt hoe deze oefening gaat.

Hoe je de bodyscan uitvoert

Het is tijd voor de bodyscan. Een meditatie gericht op de verschillende lichaamsdelen.

Ga liggen op een plek waar je lekker kunt ontspannen, zoals je bed of de bank. Zorg dat je niet gestoord wordt. Ga liggen op een manier die jij prettig vindt. Doe bijvoorbeeld een kussentje onder je hoofd of onder je knieën en een dekentje over je heen.

Als je merkt dat er lichaamsdelen gespannen zijn, zoals je kaak of je buik, probeer deze dan bewust te ontspannen.

[Vanaf hier steeds enige tijd stilte tussen de instructies]

Richt om te beginnen je aandacht op je ademhaling. Volg de beweging van de inademing, en

uitademing. Je hoeft er niks aan te veranderen.

Richt je aandacht op je linkervoet. Merk op wat er in die voet te voelen is.

Verplaats je aandacht naar je linker onderbeen en knie.

Weer en stukje naar boven: het linker bovenbeen en de linker bil.

Stap over naar de rechtervoet.

Afgedwaald? Terug naar je rechtervoet. Je hoeft helemaal niets te doen, niets te bereiken.

Verschuif je aandacht naar het rechteronderbeen en knie.

Rechterbovenbeen en –bil.

We gaan verder naar boven. Je onderlichaam, kruis, bekken, heupen.

Iets verder omhoog: de buik.

Borst

Een emotionele reactie? Zo gaat dat! Wees je hiervan bewust, laat het er zijn en keer met je aandacht terug naar je borst.

Ga nu met je aandacht naar de achterkant: de rug.

Omhoog naar je schouders

Nu gaan we naar de linkerhand.

De linkeronder- en bovenarm.

We switchen naar de rechterhand

De rechteronder- en bovenarm

We verschuiven de aandacht naar de nek, hals en keel

Een als laatste lichaamsdeel het hoofd.

Blijf zonder iets te doen nog even zitten met een open aandacht voor je lichaam als geheel.

Neem dit mee als je langzaam en bewust de overgang maakt naar je volgende activiteit.

Video over hoe de bodyscan bij darmklachten kan helpen

Wil je meer weten over de voordelen van de bodyscan bij darmklachten? Bekijk dan de onderstaande video waarin ik dit aan je uitleg.

Dit blogartikel heb ik geschreven voor PDS coaching in de tijd dat ik dit bedrijf runde en overgenomen als blog op deze website.

Logo PDS coaching

Wil je graag blogs op je website die gevonden worden door Google?

Ben je diëtist, therapeut of coach en zou je graag meer potentiële klanten willen bereiken? Een goede manier hiervoor is om te gaan bloggen. Je kunt het natuurlijk zelf doen, maar uit ervaring weet ik dat het niet alleen gaat om goed kunnen schrijven. Zonder vindbaarheid van Google (SEO) worden je blogs nog niet gelezen. Ik schrijf graag blogs voor jouw website die gevonden worden op Google. Neem contact met mij op voor meer informatie.

Written by Janna Koopman

Ik schrijf als auteur artikelen over voeding, darmgezondheid, spiritualiteit en ondernemerschap in de zorg en als businesscoach. Je kunt mij vragen voor een artikel in een tijdschrift, online artikel, blog of hoofdstuk in een boek. Daarnaast werk ik als virtual assistant (VA) en help ik je graag binnen je bedrijf met administratieve taken.

Meer blogs over dit thema:

Visualisatie meditatie bij darmklachten en PDS

Visualisatie meditatie bij darmklachten en PDS

Visualisatie meditatie bij darmklachten en PDS | prikkelbare darm syndroomIn deze blog lees je meer over het effect van een visualisatie meditatie bij PDS en darmklachten die je kan helpen te bereiken dat je darmklachtenvrij wordt. Als je al jaren last hebt van je...

Lees meer
Mindfulness bij PDS en darmklachten

Mindfulness bij PDS en darmklachten

Mindfulness bij darmklachten en PDS | prikkelbare darm syndroomJe hoort mensen steeds vaker praten over mindfulness. Eigenlijk is mindfulness een soort training in aandacht. Vroeger vond ik het zweverig. Tegenwoordig doen steeds meer mensen aan mindfulness om meer...

Lees meer
4 yoga-houdingen bij PDS en darmklachten

4 yoga-houdingen bij PDS en darmklachten

4 yoga houdingen bij PDS en darmklachtenBij PDS (prikkelbare darm syndroom) hebt, kun je last hebben van darmklachten als: een opgezette buik, gasvorming, buikkrampen, constipatie, diarree en buikpijn. Misschien voelt het dan ook niet prettig om te gaan sporten. Dan...

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *