4 yoga houdingen bij PDS en darmklachten

Bij PDS (prikkelbare darm syndroom) hebt, kun je last hebben van darmklachten als: een opgezette buik, gasvorming, buikkrampen, constipatie, diarree en buikpijn. Misschien voelt het dan ook niet prettig om te gaan sporten. Dan is yoga een goed alternatief! Sinds een aantal jaar doe ik yoga en dit helpt mij enorm om mijn darmklachten, PDS en stress te verlichten. Welke houding voor jou geschikt is, hangt af van de soort darmklachten die je hebt. In deze blog deel ik een aantal yoga poses die je kunt gebruiken om je PDS gerelateerde klachten te helpen verminderen.
Child’s pose tegen buikkrampen, een opgezette buik en buikpijn

Heb je last van buikpijn, buikkrampen een opgezette buik of buikpijn? Probeer dan de Child’s pose! Deze houding helpt je om diep te ontspannen en kan je spijsvertering helpen verbeteren. Doe deze houding minimaal 5 minuten voor het gewenste resultaat en sluit je ogen. Je kunt deze yoga houding doen met je armen naar voren of met je handen naast je lichaam. Voel wat voor jou het meest ontspannen voelt. Vind je het lastig om zo ver naar voren te buigen of heb je rugproblemen? Dan kun je ook een stapeltje handdoeken gebruiken onder je hoofd en armen ter ondersteuning. Daarnaast kun je ook venkelthee maken om je buikpijn te verlichten.
Wind relieving pose tegen winderigheid en een opgezette buik

Als je last hebt van een opgezette buik of gasvorming, kun je de wind relieving pose proberen. Deze houding kan helpen om gassen makkelijker uit het lichaam te krijgen en werkt verzachtend op de buik. Ga liggen op je rug en trek je knieën naar elkaar toe naar je buik. Het is het prettigste om deze oefening alleen te doen, zodat je je niet ongemakkelijk hoeft te voelen als er gassen los komen. Een paar minuten per dag, kan al het gewenste effect hebben.
PDS, yoga en darmklachten: Malasana als je last hebt van constipatie

Indien je last hebt van constipatie (ook wel obstipatie of verstopping genoemd), kun je de Malasana proberen. Sta met je voeten op heupbreedte, buig je je knieën en kom je in een diepe squat. Daarna plaats je je ellebogen tussen je knieën en doe je je handpalmen tegen elkaar. Deze houding helpt om je dijen, heupen en onderbuik te flexen. Hierdoor help je je lichaam om je stoelgang op gang te helpen en dat de ontlasting er makkelijker uit komt. Probeer deze houding en kijk hoe lang je hem vol kunt houden. Vind je het oncomfortabel voor je knieën, plaats dan een blok of kussen onder je heupen.
Yoga, PDS & darmklachten: Schouderstand bij diarree

Moet je vaak op een dag naar het toilet en heb je last van diarree? Probeer dan de ondersteunde schouderstand! Deze houding helpt om je spijsvertering te verbeteren en om rust in je hoofd te krijgen. Ga liggen op een matje, houdt je handen bij je heupen en doe je benen recht omhoog. Je kunt een opgevouwen handdoek gebruiken voor onder je schouders en bovenrug ter ondersteuning. Daarnaast kan een blok ook fijn zijn om onder je heiligbeen te plaatsen.
Thuis aan de slag om je PDS en darmklachten te verlichten met yoga
Ik ben benieuwd welke van de bovenstaande yoga poses jij gaat proberen om je buikklachten te reduceren. Super leuk als je een reactie achterlaat! Zelf heb ik elke week flow yoga les en daarnaast yin-yoga. Flow yoga is actievere vorm en allround voor je lichaam. Yin-yoga is daarentegen een langzame vorm van yoga gecombineerd met meditatie om goed te ontspannen. Zeker als je veel last hebt van je buik, is yin-yoga een heel goede start. Wil je gelijk thuis aan de slag gaan met yoga om je darmklachten te verminderen? Probeer dan het Zelfzorg Yogaplatform! Vanuit huis doe je yoga wanneer je wilt met meer dan 320 lessen. Kies onbeperkt uit 10 yogastijlen: Hatha yoga, Relax Yin Yoga, Vinyasa Yoga, Yin & Yang Yoga, Yoga Flow, Zwangerschapsyoga, Ademhaling, en Yoga voor rug, nek en schouders. Aangevuld met een groot aanbod Pilates en Mindfulness.
Dit blogartikel heb ik geschreven voor PDS coaching in de tijd dat ik dit bedrijf runde en overgenomen als blog op deze website.

Wil je graag blogs op je website die gevonden worden door Google?
Ben je diëtist, therapeut of coach en zou je graag meer potentiële klanten willen bereiken? Een goede manier hiervoor is om te gaan bloggen. Je kunt het natuurlijk zelf doen, maar uit ervaring weet ik dat het niet alleen gaat om goed kunnen schrijven. Zonder vindbaarheid van Google (SEO) worden je blogs nog niet gelezen. Ik schrijf graag blogs voor jouw website die gevonden worden op Google. Neem contact met mij op voor meer informatie.

Written by Janna Koopman
Meer blogs over dit thema:

Burn-out in relatie met PDS en long-covid – mijn verhaal
Burn-out in relatie met PDS en long-covid - mijn verhaalBurn-out, darmklachten, long-covid en het nomaden leven - Het verhaal van Janna Koopman In 2021 kreeg ik Long-Covid en dat eindigde in een burn-out samen met darmklachten, zoals ernstige obstipatie, een...

PDS en angst voor darmklachten – de 5 bekendste
PDS en angst voor darmklachten - de 5 bekendsteHeb jij PDS (prikkelbare darm syndroom) en heb je last angst voor darmklachten? Hier ben je zeker niet de enige in! Er zijn veel mensen met deze chronische darmaandoening die bang zijn om klachten te krijgen, vooral als...

Podcasts voor blije darmen en positieve mindset
10x podcast voor blije darmen en een positieve mindsetAls prikkelbare darmcoach raad ik regelmatig aan om vaker naar een podcast te luisteren om te zorgen voor blije darmen en een positieve mindset. Bij PDS (prikkelbare darm syndroom) is het namelijk belangrijk dat je...
0 reacties